Познатата в България американска енергийна компания Westinghouse Electric ще смени

...
Познатата в България американска енергийна компания Westinghouse Electric ще смени
Коментари Харесай

Westinghouse сменя собственика в сделка за $8 млрд.

Познатата в България американска енергийна компания Westinghouse Electric ще смени собствеността си в договорка за близо 8 милиарда $. Две канадски сдружения – Cameco Corp и Brookfield Renewable Partners – оповестиха във вторник авансово съглашение за придобиване на производителя на съоръжение за нуклеарни централи. В него влиза и насъбраният дълг на компанията от към 4 милиарда $.

Сделката за едно от най-известните имена в американската енергийна промишленост идва в миг, когато ползата към нуклеарните мощности нараства на фона на енергийна рецесия в Европа и скока на цените на суровия нефт и природния газ.

Ядрената сила също е от основно значение за страните в опита им да реализират световните цели за нулеви чисти въглеродни излъчвания и може да се окаже на прага на взрив, следен за последно след петролната рецесия от 70-те години на предишния век.

Свидетели сме на едни от най-хубавите пазарни основи, които в миналото сме виждали в бранша на нуклеарната сила “, сподели Тим Гитцел, основен изпълнителен шеф на доставчика на нуклеарно гориво Cameco. 

Cameco ще придобие 49% от Westinghouse Electric, до момента в който Brookfield Renewable и неговите институционални сътрудници ще имат останалия дял.

През 2018 година енергийната компания – тогава благосъстоятелност на Brookfield Business Partners – беше добита от Toshiba Corp за 4.6 милиарда $ дружно с дълга.

Brookfield Business съобщи в настрана изказване, че чака да получи към 1.8 милиарда $ доходи от продажбата на своя дял от 44% в Westinghouse Electric, като сумата ще бъде разпределен сред институционалните сътрудници. Очаква се договорката да завърши през втората половина на 2023 година

Brookfield Renewable и неговите сътрудници ще платят към 2.3 милиарда $ в договорката, до момента в който Cameco ще понесе финансови разноски от към 2.2 милиарда $.

Купувачите ще финансират покупката посредством композиция от пари, дълг и личен капитал.
Westinghouse Electric в България
Компанията е позната в България още от 2012 година, когато бе определена да извърши предпроектно изследване за създаване на нов, седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ – още по времето на ръководството на Бойко Борисов. Договор с тях за разширение на нуклеарната централа подписа през 2014 година Пламен Орешарски, само че след връщането на ГЕРБ на власт контрактът бе негоден. Седми блок към момента няма.

В началото на 2020 година компанията подписа контракт с АЕЦ „ Козлодуй “ за рационализация на V и VI блок. Бе подписан и подобен с Westinghouse Electric за създаване на разбори на сигурността с оглед лицензиране и внедряване на различен вид нуклеарно гориво.

В последните дни на своето ръководство някогашният министър председател Кирил Петков организира диалози с компанията за изясняване на спънките за постигането на тази цел. Това се случи след скандал на съвещание на кабинета „ Петков “ по тематиката.

Иначе в последните месеци компанията подписа и съглашение за създаване на вместилище за геотермална сила в България въз основата на нов тип технология. В началото на годината Westinghouse Electric подписа и контракт за планиране, доставка и инсталиране на система за киберсигурност на АЕЦ „ Козлодуй “.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР