Позицията на посолството за случващото се у нас има особено

...
Позицията на посолството за случващото се у нас има особено
Коментари Харесай

Поптодорова: САЩ напомниха за очакванията си към родните институции

Позицията на посолството за протичащото се у нас има изключително значение и притегля вниманието поради момента, в който се прави, само че всичко казано там е от дълго време известно. Това сподели за предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ Елена Поптодорова, някогашен дипломат на България в Съединени американски щати.

Според нея няма нищо ново в текста на американската позиция за протичащото се у нас. Тя е съгласувана с Вашингтон и по-късно е оповестена пред българската публика, изясни Поптодорова.

„ Политиците във властови позиции не трябва нито да се изненадват, нито да подценяват това известие. Бедата е, че у нас като че ли не се обръща задоволително внимание на външните знаци. Ако създадем къс обзор обратно, тази позиция пристигна първо след едни едновременни изявления в доста непознати издания. Politico може би беше тай-разпространена, само че имаше и на Reuters, даже и дискретна позиция на Европейската комисия посредством нейния представител който подсети, че в действителност мониторингът не е свален от България, до момента в който Съвета на Европейски Съюз не вземе съответното решение, и фразата „ Ние следим с необятно отворени очи положението на правосъдната система в България “, напомни тя.

Елена Поптодорова сподели още, че позицията е едно доста съществено увещание за вижданията и упованията на американската страна към България и българските институции. Според нея е смущаващо, че министър председателят Борисов реши да извика американския дипломат у нас Херо Мустафа за пояснение. Това издава неустановеност и комплицираност, добави Попдоторова.

Дори да има признаци на нерешителност от страна на американското посолство, те не са с фундаментален темперамент или резултат, а по-скоро следват съществуващата у нас обстановка, сподели още Поптодорова.

„ Занимавам се с връзките с Америка повече от 30-40 години. Те са имали и небеса, и спадове, само че са по този начин надълбоко заложени, че никакви конюнктурни флуктуации едно доста съществено съюзничество към този момент. Все отново приказваме за връзки, които датират от средата на 19 век “, изясни тя.

Елена Поптодорова изясни известието на американското посолство за продължителността на митингите у нас до 16 юли с внасянето на вота на съмнение през днешния ден. Докато няма изясненост за политическата конюнктура в България, ще има внимателно отношение от страна на Съединени американски щати, добави някогашният дипломат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР