Позицията на България към преговорния процес с Република Северна Македония

...
Позицията на България към преговорния процес с Република Северна Македония
Коментари Харесай

Кирил Петков: няма разминавания в управляващата коалиция по темата Северна Македония

Позицията на България към преговорния развой с Република Северна Македония няма да бъде променяна и ще следва записаното в съдружното съглашение. Това съобщи от трибуната на Народното събрание министър-председателят Кирил Петков в отговор на въпрос от ГЕРБ в границите на първия за новото държавно управление блиц надзор. Петков отхвърли да има разминавания в обединението по тематиката откакто предходната седмица водачът на " ИТН " Слави Трифонов

" Искам да ви уверя, че в нашата коалиция има ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия български народ, има цялостна съгласуваност в Министерски съвет по тематиката и това, че отиваме на диалози на 18 януари демонстрира, че добросъседството е главен приницип в връзките ни със Северна Македония. ", съобщи Петков.

Думите на Трифонов провокираха отрицателни реакции в коридорите на Народното събрание, като депутати и от партиите на ръководещото болшинство, и от опозицията обявиха, че въпросът за присъединението на Северна Македония към Европейския съюз не трябва да се трансформира в търговия.

От изявлението на Петков пролича разминаване сред неговото схващане и това на " ИТН " за така наречен " надграждане " на съдружното съглашение. За разлика от депутатите от партията на Трифонов, к на съдружното съглашение, през днешния ден от трубната Петков разяснява, че надграждане за него е съставянето на 5 обособени групи, които ще дискутират най-важните въпроси за връзките сред двете страни - инфраструктура, просвета, евроинтеграция, както и история.

На 10 януари следва съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев, в който ще бъде обсъждан въпросът за участието на Република Северна Македония в Европейския съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР