Позицията, че валутният борд представлява последната стъпка на присъединяването на

...
Позицията, че валутният борд представлява последната стъпка на присъединяването на
Коментари Харесай

Без еврото ще обеднеем. Говори шефът на БНБ

Позицията, че валутният ръб съставлява последната стъпка на присъединението на страната към Еврозоната, остава - единственият добър вероятен излаз от валутния ръб е Еврозоната.

Това заяви управителят на Българската национална банка Димитър Радев по време на организираната от КРИБ финансова конференция " България в Еврозоната - преимущества и благоприятни условия ".
-->
Радев благодари на уредниците за поканата и за самодейността за събитието - това е знак за повишението на публичния интерес към Еврозоната, съобщи той.

Въвеждането на еврото може да се преглежда като механически развой - първо, левът беше закрепен към еврото от самото основаване на общоевропейската валута, второ - еврото е нашата аварийна валута, която подсигурява и стабилността на лв..

Тоест става дума за трансформиране на еврото в локална или национална валута. Но това е развой, който визира цялостното развиване и модернизирането на страната. Ще се спра на три аргументи, които ми дават съображение за тази констатация - нормализиране и надграждане на нашия паричен режим, ускорение на процеса на действителна конвергенция и възстановяване на качеството и успеваемостта на нашите институции, разяснява Радев.

По думите му въвеждането на режима на валутния ръб е било отговор на финансовата рецесия от 90-те години.

" Ние търсехме котва, която да поддържа финансовата непоклатимост в страната. И валутният ръб извърши по най-хубавия метод своето предопределение - преглежда се като най-успешната промяна в нашата парична и стопанска история. Но той вкара и доста строги ограничавания - лиши ни от опцията да организираме пълноценна макроикономическа политика ", добави шефът на Българска народна банка.

Той изясни, че първичните упования са били валутният ръб да работи малко, само че те не са се сбъднали.

" Сега сме на прага на изхода от валутния борд и това ще възстановява и надгради нашия паричен режим, тъй като по този метод ще се възвърне провеждането на парична политика и пълноценна макроикономическа политика ", акцентира Димитър Радев и добави, че еврото в действителност е една от най-важните международни валути.

Радев разяснява още, че наред с модернизирането на стопанската система идва и повдигането на приходите до средноевропейските.

" Очевидно в нашия случай на страна отвън Еврозоната този развой протича доста постепенно и България продължава да бъде страната с най-ниски приходи в Европейски Съюз. Оставането в това състояние крие опасности и най-опасният от тях е опълчване на задачите за финансова непоклатимост и задачите за увеличение на приходите и възстановяване на благосъстоянието на хората ", изясни той.

По думите му без еврото опитът демонстрира, че благосъстоянието на хората ще се утежни и това е " път за на никое място " и загуба на финансова непоклатимост.

" Присъединяването към Еврозоната ще позволи този евентуален спор, като форсира процеса на действителна конвергенция ", сподели шефът на Българска народна банка и добави, че по този начин ще се подобрят и изискванията на финансиране.

Относно подобряването на успеваемостта на институциите, Радев означи, че влизането в Еврозоната има капацитета да бъде катализатор на този развой.

" Правим го, с цел да възстановяваме и с цел да надградим нашия паричен режим, да ускорим действителната конвергенция, в това число да увеличим приходите въз основата на изпреварващ стопански напредък и с цел да подобрим качеството и успеваемостта на нашите институции ", акцентира шефът на Българска народна банка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР