Поздравление на кмета на община Шумен Любомир Христов по случай

...
Поздравление на кмета на община Шумен Любомир Христов по случай
Коментари Харесай

Честит 11 май – Ден на Шумен

Поздравление на кмета на община Шумен Любомир Христов по случай Деня на Шумен – 11 май.

“Уважаеми съграждани, скъпи посетители, през днешния ден църковните камбани бият в памет на светите равноапостоли Кирил и Методий.

От амвона на храма се изричат думи на поклонение пред двамата братя, дали светлината на писаното слово на доста нации.

Словото, с което неспокойните и напредничави мозъци на учители, духовници, общественици и революционери трансформират Шумен в място на духа и огнище на националното ни възобновление.

Празнуваме 11 май, изпълнени с родолюбиви усеща. Преди повече от две епохи в Шумен е проведено първото честване на двамата братя. Почитта на шуменци към образованието и духовността напълно не е инцидентна.

На полето на просвещението тук се трудят Сава Доброплодни, Иван Богоров, Добри Войников, Царевна Миладинова. В устрема си да способства изгода на своя жанр Васил Друмев става един от основоположниците на българската литература. Пламенният юноша и подстрекател на Априлската епопея кове бунтовна мисъл и дело. Едно от най-ярките проявления на възрожденския дух – дарителството е обвързвано с шуменския покровител Нанчо Попович. Учени и създатели се подреждат измежду най-значимите представители на изкуството и науката – композиторите Панчо Владигеров, Андрей и Веселин Стоянови, художниците Никола Михайлов и Елена Карамихайлова, писателят Стилиян Чилингиров, учените Кирил и Методи Попови.

Шуменци избират този ден за празник на града и наш дълг е да съхраним паметта за общото ни минало и славните каузи на нашите предшественици.

Но празникът на 11 май не е просто едно писмено удостоверение от музейния списък. Празникът на 11 май е в делата и на нашите съвременници. Градът – това са хората, които живеят, работят в него и вършат едно място положително или неприятно, красиво или грозно. Всяко потомство оставя своя отпечатък във времето и е значимо какво ще споделя за нас историята. Обединени от общото ни настояще и бъдеще, от общите ни фантазии и отговорности, от устрема към деен и пълностоен живот дано дружно да превърнем Шумен в модерния град, в който всички желаеме да живеем.

Нека са благословени делата ни, с цел да пребъде Шумен.

Бъдете здрави. Удовлетворение и наслада да изпълват дните ви.

Честит празник!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР