Повишение на потреблението, пълни заведения и много резервации за празниците-

...
Повишение на потреблението, пълни заведения и много резервации за празниците-
Коментари Харесай

Съвет: По-добре е да не купуваме стоки на изплащане, защото има оскъпяване от 15 до 30% годишно

Повишение на потреблението, цялостни заведения и доста резервации за празниците- такава е равносметката в интервала преди коледните и новогодишните празници, направена пред БНР от  кредитния съветник Тихомир Тошев.

" На този черен петък похарчихме с 30 млн. лв. повече, в сравнение с предходната година. По Коледа и Нова година също ще се похарчат много повече пари “.

На другия полюс обаче са  хората с ниски приходи, означи той.

" Тези, които имат малко или никакви спестявания и ще изкарат една бедна Коледа. Инфлацията изяде огромна част от покупателната им дарба.  Те са наранени повече от инфлацията. Няма да могат да купят и това, което са можели през предходната година “.

Трябва да си създадем бюджет за коледните и новогодишните разноски, посъветва кредитният съветник.

" Да не се не помнят по-високите сметки през януари. Не е нужно да прекаляваме със скъпите покупки и дарове “.

Онлайн извършването на покупки стана доста известно още по време на пандемията от коронавирус и си остава такова, макар нарасналите цени за доставките, уточни Тихомир Тошев.

" Възможността да намериш разнообразни артикули, освен това на положителни цени, ще продължава да блазни “.

По-добре е да не купуваме артикули на погашение, тъй като има оскъпяване от 15 до 30% годишно, посъветва той.

Тошев подсети, че за българина жилището е огромен приоритет.

" Много хора, които имаха по-големи спестявания, взеха решение да ги спасят, когато стартира войната в Украйна. Те излязоха на пазара на недвижими парцели, с цел да купуват. Това докара до растеж в цените – с към 15% за първите 6 месеца “

Другата причина, която стимулира покупката на жилища в България, е, че оставаме с едни от най-ниските лихви по ипотечните заеми в цяла Европа, изясни той.

" Започнаха да се повишават през октомври, само че нищожно. През идната година този равномерен развой ще продължи, само че не чакам да отидем на равнищата в страните към нас. Предвиждам към 3.5-4% следващата година “.

Засега кредитирането не  е наранено от процесите, които се случват към нас, уточни още кредитният съветник.

" Тази година се слага нов връх по отпуснати ипотечни и потребителски заеми от съществуването на кредитен пазар в България. Ръстовете са много съществени – с съвсем 28% при ипотечните и към 15% при потребителските. Ниските лихви са измежду мотивиращите фактори. Очаквам ползата да се резервира и през идната година “

Тошев изясни, че има и растеж в търсенето на бързите заеми.

" През последните 3 месеца  той е забележителен. За хората с ниски приходи е все по-трудно да вържат бюджета си до идната заплата. Проблемът е, че те не помниха какъв брой безценен артикул е това. Много са тези, които изпадат в неспособност да ги обслужват, когато изтеглят по-голяма сума. Има растеж и на неприятните бързи заеми. Съветвам хората да не прекаляват. Суми над 500 лв. не би трябвало да се теглят като бърз заем “.

Над 90% от спестяванията на българите са в левове и няма потребност те да бъдат обменяни в евро, уточни Тошев.

" Няма риск да държим спестяванията в левове. Ако ги обменим в този момент, ще платим такса. Това ще стане автоматизирано през 2024 година, когато би трябвало да влезем в еврозоната “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР