Вград Анкира в малоазийската област Галатия (днес Анкара, Турция) в

...
Вград Анкира в малоазийската област Галатия (днес Анкара, Турция) в
Коментари Харесай

Празник е! Имен ден днес празнуват...

Вград Анкира в малоазийската област Галатия (днес Анкара, Турция) при започване на IV век живели няколко дами християнки - Текуса, Александрия, Клавдия, Фаина, Евфрасия, Матрона и Юлия . Момичетата се посветили на вярата си в Иисус Христос и на служение в поддръжка на бедните и слабите, по тази причина останали да живеят в девство.

С всички сили и средства били в помощ на активността на локалната християнска община. Стремели се с проповед и с персонален образец, изключително с каузи на състрадание и щедрост, да притеглят дами езичнички към избавителната Христова религия

Но триумфът на тяхната активност привлякъл вниманието на управляващите по време на следващото гонение против християните по времето на император Диоклетиан. Т ези към този момент възрастни дами девици били привлечени към отговорност, тъй като освен отказвали да почитат езическите богове и да принасят жертви на техните идоли, само че и убеждавали езичниците да не го вършат, а да имат вяра в единия същински Бог, Който е споделил: " благосклонност желая, а не жертва ".
 Празник 18 май
Седемте девици били хванати и предадени на съд , тъй като не почитали държавния фетиш, а с това вършели закононарушение против открития от властта ред. Затворът, заканите и мъченията не уплашили тези дами християнки, и по тази причина била издадена заповед да ги умъртвят, като ги удавят в близкото езеро.

Тогава един християнин на име Теодот, който бил племенник на една от тези свети дами, Текуса, дружно с други християни, извадил останките им през нощта и ги погребали с респект. Скоро Теодот бил оголен и тъй като се схванало, че той също е християнин, го подложили на мъчения , с цел да се отхвърли от Христос. Но той бил неотстъпчив и за нищо на света не желаел да се откаже от вярата си. Затова след доста мъчения бил обезглавен. Това се случило в 304 година

А имен ден през днешния ден честват всички с името Клавдия. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР