Повишаването на цените на стоките и услугите в България и

...
Повишаването на цените на стоките и услугите в България и
Коментари Харесай

Защо продажбите на нови автомобили в ЕС намаляват?

Повишаването на цените на стоките и услугите в България и в другите страни от Европейския съюз не подмина и колите. Поскъпват както новите, по този начин и колите втора ръка, споделят търговци. Вероятно от ден на ден хора се питат по кое време е верният миг да си купят автомобил на рационална цена.

На този декор производителите на моторни транспортни средства не престават да изпитват съществени усложнения заради дефицита на полупроводници и на други елементи, защото веригите на доставки към момента не са възобновени изцяло от рестриктивните мерки по време на пандемията от КОВИД-19.

А на предплатилите новата си кола се постанова да чакат от време на време месеци наред, с цел да им я доставят.

Спад на пазара на коли от началото на годината

Пазарът на коли в Европейския съюз е на път да си свие през тази година, разгласи неотдавна Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA). Тя планува, че продажбите ще намалеят с 1 % до 9,6 милиона коли, ревизирайки надолу първичната си прогноза за връщане на автомобилния пазар в Евросъюза към напредък.

През първите 9 месеца на година продажбите на леки коли в Европейски Съюз понижават с 9,9 % до над 6,78 милиона, макар позитивните резултати през последните два месеца на този интервал.

" Сравнено с данните за 2019 година, които отразяват положението на пазара преди пандемията, това значи, че единствено за 3 години продажбите на коли спадат с 26 % на годишна основа ", се споделя в известие на ACEA, представено от Ройтерс

Продажбите на нови коли в Европейски Съюз през септември

На този декор продажбите на нови коли в страните от Европейския съюз се усилват през септември за втори следващ месец, демонстрират данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители.

Броят на новите леки коли, регистрирани за първи път, нараства през предишния месец с 9,6 % на годишна база, откакто през август се увеличи с 4,4 на 100.

ACEA обаче прецизира, че годишният растеж на продажби на нови коли значително се образува с помощта на сравнението със септември 2021 година, когато дефицитът на полупроводници ограничи производството на моторни транспортни средства.

В Германия е регистриран растеж на продажбите на нови леки коли от 14,1 % през септември по отношение на същия месец на предходната година, а в Испания - с 12,7 на 100. Във Франция (5,5 процента) и Италия (5,4 на сто) обаче нарастването им е по-скромно, отбелязва ДПА.

Продажбите в България се усилват през 2022 година

В България през септември са регистрирани 2117 нови коли, което е нарастване от цели 46,4 % спрямо 1446-те автомобила през същия месец на предходната година, сочат данните на ACEA.

Ако бъде прегледан интервалът януари-септември 2022 година, в България също са регистрирани повече нови коли (21 975) спрямо предходната година (19 040).

Броят на новорегистрираните нови коли обаче понижава през предишния месец (2117) спрямо юни (2918), юли (2739) и август (2480) тази година.

Проблеми основават напрежение в автомобилния бранш

Увеличаващите се енергийни цени и възходящите индустриални разноски оказват напън върху целия авто бранш. Високите равнища на инфлация, страховете от растежа на цените на енергоносителите и тяхната доставка, в композиция с понижаващата се покупателна дарба на европейците, основават напрежение по цялата верига на промишлеността - от огромните автомобилни производители, през дребните и междинни компании до дистрибуторите на коли и компаниите за сервизно обслужване, сигнализира асоциацията.

Излизането на Англия от Европейски Съюз, пандемията, проблемите с доставките на полупроводници и войната в Украйна удариха автомобилния бранш, добавя АСЕА. В края на предходната седмица тя разгласи, че е нужна политическа поддръжка за автомобилостроителната промишленост в Евросъюза, с цел да остане тя конкурентноспособна на фона на енергийната рецесия.

ACEA регистрира, че автомобилният бранш прави оценка последните политически начинания на национално (в обособените страни от Европейски Съюз - бел. ред.) и на общоевропейско ниво, само че отбелязва, че незабавно е належащо да бъдат взети избрани решения.

" Това включва постигането на по-голяма резистентност на веригите за доставки в Европа, въвеждането на европейския Акт за сериозно значимите първични материали, който ще подсигурява стратегически достъп на автомобилния бранш до суровините, които са нужни за производството на електрически транспортни средства, както и ускорено въвеждане на зарядна инфраструктура за електрически автомобили ", споделя Оливер Ципсе, президент на ACEA и основен изпълнителен шеф немската корпорация Бе Ем Ве (BMW).

Значението на автомобилния бранш за стопанската система на Европейски Съюз

" Автомобилният бранш и съпътстващите го браншове са гръбнакът на европейската стопанска система ", отбелязва Асоциацията на европейските автомобилни производители. По нейни данни 13 милиона европейци работят непосредствено в автомобилната промишленост или косвено за нея, което се равнява на 7 % от всички работни места в Европейски Съюз.

Производството, продажбите и сервизното обслужване на моторни транспортни средства, както и другите действия, свързани с тях, генерират налози в размер на 374,6 милиарда евро за бюджетите на страните, които съставляват основни европейски пазари.

Автомобилната промишленост основава търговски остатък за Европейски Съюз в размер на 79,5 милиарда евро. Оборотът, който тя генерира, съставлява над 8 % от брутния вътрешен артикул (БВП) на Съюза, твърди организацията.

Инвестирайки по 58,8 милиарда евро годишно в научноизследователска и развойна активност, автомобилният бранш е най-големият частен вложител в нововъведения в Европа. Той обезпечава 32 % от всички средствата, които са вложени в развиването на нововъведенията в Европейски Съюз, безапелационна е Асоциацията на европейските автомобилни производители.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР