Повишаването на толтаксите за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона през

...
Повишаването на толтаксите за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона през
Коментари Харесай

Тол таксите вдигат цената на хляба

Повишаването на толтаксите за тежкотоварните коли над 3,5 тона през предходната година и въвеждането им за пътищата втори клас е довело и до по-високи цени на стоките, които се транспортират с камиони, настояват от Съюза на интернационалните превозвачи.

Според ръководителя на съюза Йордан Абаджиев с 6-7 стотинки се е нараснала цената на хляба, поради увеличението на транспортните разходии. 

В края на предходната година кабинетът отсрочи плануваното нарастване на размера на толтаксите от 1 януари тази година за по-късен стадий - от 1 юли, като задачата е да се помогне на бизнеса в изискванията на висока инфлация. Но даже и няколко месеца по-късно повишението на таксите ще се отрази и на цената на транспортната услуга.

" В момента следим един застой в цените на горивата, който се отразява по-благоприятно в превоза на артикули, само че при всички положения чакаме датата 1 юли, когато вероятно още веднъж ще има повишение на цените на толтаксите ", сподели Арабаджиев. 

Според превозвачите една от ограниченията, която би помогнала да се понижи повишаването е да се вкарат отстъпки за изминато разстояние в толсистемата.

Междувременно показателят на тържищните цени, който отразява цените на питателните артикули на едро в България, се усили през предходната седмица с 0,32 на 100 до 2,480 пункта. От началото на годината нивото на показателя се е повишило с над 7 на 100, съобщи Българска телеграфна агенция. Базовото ниво на показателя - 1,000 пункта, е от 2005 г.

През миналата седмица има понижение на цените на едро за картофите - с 1,7% надолу до 1,19 лева./кг. Морковите отстъпват с 6,4% и се търгуват по 1,17 лева./кг. Зелето се купува по 0,83 лева./кг. Ябълките поевтиняват с 5,6% до 1,34 лева./кг. Лимоните обаче нарастват: с 4 стотинки до 2,44 лева./кг. Портокалите и мандарините също скачат, надлежно: с 5% до 1,90 лева./кг и с 5,7% до 2,43 лева./кг. Бананите вървят по 3,16 лева./кг.  Млечните артикули също подвигат цените си на едро: кравето сирене - с 1,2% до 11,53 лева./кг, а кашкавалът вид " Витоша " към този момент се търгува по 18,34 лева./кг.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР