Това, което регулира цените е конкуренцията и контролът. Ако едното

...
Това, което регулира цените е конкуренцията и контролът. Ако едното
Коментари Харесай

Хампарцумян: Конкуренцията и контролът регулират цените. Ако едното липсва, нещата не са в ред

Това, което контролира цените е конкуренцията и контролът. Ако едното от двете липсва, нещата не могат да влязат в ред , безапелационен е финансистът Левон Хампарцумян. Той и икономистът Лъчезар Богданов проучиха инфлацията и вероятните прогнози през днешния ден пред телевизия NOVA.

Според Богданов след пандемията се следи растеж на инфлацията, както и на упованията за по-високи заплати. " През последните години в цяла Източна Европа заплатите порастват с доста високи темпове нагоре. Когато има ниска безработица и висок растеж на заплатите, това се отразява и на потреблението. Средно в еврозоната годишния растеж на заплатите е 3%, а при нас е 12% ", сподели Богданов.

Единият метод да дигнеш цената, съгласно икономистът, е като бизнесът бъде по-продуктивен и по-ефективен, с цел да може да се дигнат заплатите, без да се постанова клиентите да ги заплащат персонално.

Марките оскъпяват. Това е стремежът на търговеца да ти вземе парите и ние би трябвало да го почитаме за това. Затова би трябвало да се ревизира дали имаме избор да купим същото качество на продукта за по-ниска цена, съобщи Левон Хампарцумян.

По данни от статистиките на Евростат за инфлацията при услугите все още в образованието е 7.4%, при хотелите - 11.3%, заведенията за хранене - 7.5%.

" Разликите са дребни, това че сме в общ пазар оказва помощ. Но има голям брой аргументи за увеличението на инфлацията в България по отношение на еврозоната. Например разликата при месото в Европа е 2,5%, а в България - 6,4% ", изясни основният икономист в Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов. Според него наклонността е същата и при режийните разноски - водата, токът и газта също нарастват.

" Млечните артикули и яйцата са систематично по-скъпи и през последните две години не престават да нарастват повече в сравнение с в Европа. Трябва да се ревизира дали има нещо сбъркано в пазарните механизми и регулациите, които да държат тези пазарни аномалии ", съобщи още Богаднов. По негови думи през последните три месеца в България инфлацията е с по-ниски стойности, в сравнение с в еврозоната.

Преди пандемията и нашествието на Русия в Украйна хлябът беше в сивата зона, уточни Левон Хампарцумян, само че премахването на Данък добавена стойност е допустимо да изравни обстановката. Усилията да контролираме цената на хляба дълготрайно са безплодни - той е цялостен с некачествени артикули, с цел да се докара цената до там, където се счита, че е окей, разяснява още той. 60% от цената е за средства, свързани с транспортни и търговски разноски. Левон Хампарцумян показва, че производството на самун не е стандартизирано все още.

По тематиката за скока на необслужваните заеми с 10% съгласно данни на Българска народна банка Левон Хампарцумян счита, че процентът още ще върви нагоре, като добави, че е допустимо да ни чака най-малък скок на лихвите. 500 млн. нов заем на месец не е дребен запас, това тласка инфлацията и цените на парцелите, само че това е различен въпрос. Ами в случай че намалее? Ако спре този пресен запас, показва Богданов.

На въпроса дали тези 10% са съображение банките към този момент да са по-предпазливи при даването на заеми Левон Хампарцумян споделя виц за Санфорд " Санди " Уейл, някогашен член на американската банка Citigroup Inc. След финансовата рецесия в Съединени американски щати през 2007 година банкерът е коментирал точно горепосочения въпрос, като е споделил: " В нашия бизнес, до момента в който музиката свири, би трябвало да станеш и да танцуваш. Трябва да мислиш какво да правиш, когато тя спре. "
 Организацията за икономическо сътрудничество и раз чака внезапно закъснение на инфлацията в България
Организацията за икономическо сътрудничество и раз чака внезапно закъснение на инфлацията в България

Организацията предвижда и ускорение на икономическия напредък на страната ни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР