Повишаване на цените, прекъсване на електричеството, многохилядни протести: войната в

...
Повишаване на цените, прекъсване на електричеството, многохилядни протести: войната в
Коментари Харесай

Западните Балкани и войната в Украйна: кризите се задълбочават с всеки изминал ден


Повишаване на цените, спиране на електричеството, многохилядни митинги: войната в Украйна основава сериозна неустановеност в Западните Балкани. Но може да се окаже и късмет за страните от района.

Небих Бушай, който е студент в Тирана, всекидневно вижда инфлацията с очите си - в близкия магазин за зеленчуци цените се сменят всяка седмица, закуската в хлебарницата е поскъпнала 1,5 пъти, а с цел да вземе рейс и да посети родителите си в Шкодра, би трябвало да отдели доста повече за билет. В Албания превозът е поскъпнал изключително доста поради растежа в цените на горивата - литърът бензин гони цена от две евро, т.е.. Но в случай че в Германия брутният вътрешен артикул на човек е 46 000 $, в Албания е единствено 5200.
Редакцията предлага
Горивата и продуктите нарастнаха по целия свят още по време на пандемията, само че поради войната в Украйна цените в балканските страни доближават невиждани стойности. " Сегашната инфлация визира по-бедните хора в района изключително тежко, защото те дават доста по-голяма част от приходите си за храна ", споделя икономистът от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) Питър Санфи. Докато хората в Германия харчат единствено 15 % от парите си за храна, в Албания и Косово процентът е 41, а в Сърбия, Черна гора и Северна Македония семействата изразходват една трета от приходите си за хранителни артикули.

Войната единствено укрепи към този момент същестуващите проблеми

Преките търговски връзки с Русия и Украйна в областта на храните не са огромни и отпадането на двете страни като снабдители не се отразява на икономическата непоклатимост в балканските страни, споделя икономистката Ана Кресич от Европейска банка за възстановяване и развитие. Но общата инфлация припомня за 90-те години.

В Босна и Херцеговина през февруари се образуваха опашки от хора, които чакат пред клоновете на съветската Сбербанк, която е обект на европейски наказания. Хората се успокоиха едвам когато стана ясно, че локални банки ще поемат бизнеса и че депозитите им са сигурни. В Албания финансовият напън докара до многохилядни демонстрации в Тирана. Небих Бушай също е бил измежду участниците, защото " ние сме бедна страна и нямаме никакви обществени ограничения за отбрана на фамилиите и общностите ". Една четвърт от популацията живее под границата на бедността, а обществени ограничения като повишение на минималното възнаграждение по този начин и не се ползват.

Най-тежката енергийна рецесия от години

Основният фактор за инфлацията в балканските страни са горивата - рецесията разкри слабостите в областта на енергетиката, показва Кресич. Голяма част от страните в Западните Балкани са мощно подвластни от въгледобива - Косово генерира съвсем 95 % от силата си от въглища, Северна Македония - 80 %, Сърбия и Босна и Херцеговина - по 70 на 100. Във въглищните централи в Сърбия, Северна Македония и Косово непрекъснато има проблеми и сривове, които постановат да се внася гориво. А сега това е доста скъпо.

Резултатът - съществено покачване на цените в Северна Македония, а в Косово - великодушни дотации за електрическата енергия, само че и най-малко по два часа дневно без ток. Който желае да има през това време светлина и сила, би трябвало да употребява генератори, само че при сегашните цени на бензина и дизела те излизат непостижимо скъпи.

" Тази обстановка демонстрира, че би трябвало да ускорим енергийния преход и ", показва Кресич. Албания да вземем за пример няма нито въглищни, нито газови централи - разчита напълно на водната сила и би трябвало да внася и въглища, и газ от Русия. През последните месеци обаче дъждове съвсем нямаше, водата в реките понижа и в края на март министърката на енаргетиката Белинда Балуку разгласи, че водните централи създават прекомерно малко сила. " От през днешния ден нататък нашият импорт на сила става по-голям от личното ни произвеждане “, сподели тя във видеообръщение през март. За да се пести сила, учениците и държавните чиновници получиха един спомагателен празничен ден през март, а в среднощ уличното осветяване в Тирана се изключва.

Протест в Тирана против растящите цени

Война, рецесия, финансови проблеми

Ситуацията в другите балкански страни не е по-различна. В Северна Македония да вземем за пример бяха подхванати индиректни понижения на налозите и бе утвърдена спомагателна финансова помощ за пенсионерите и хората с ниски приходи, с цел да бъдат облекчени най-потърпевшите. Но колкото по-дълго продължат войната и рецесията, толкоз повече ще се усложни обстановката около повишените държавни разноски.

" Не чакаме някоя от страните от Западните Балкани да изпадне в криза, само че евентуално растежът ще отслабне ", допуска Кресич. Най-намалени са прогнозите на Европейска банка за възстановяване и развитие за растежа на Черна гора - най-малката от страните от Западните Балкани в стопански проект, която е изключително подвластна от външното въздействие. Туризмът образува една четвърт от брутния вътрешен артикул, гостите са най-вече от Русия, а в последно време и от Украйна. Отсега е ясно, че в идващото лято доста от тях няма да дойдат.

Войната в Украйна: опасности и благоприятни условия

Докато Албания, Косово, Северна Македония и Черна гора следват позицията на Европейския съюз и са на страната на Украйна, Русия се радва на сериозна поддръжка в някои елементи на Балканите. Макар ръководещите в Босна и Херцеговина да застават зад Киев от началото на спора, болшинството от хората в. Една от аргументите е, че Кремъл поддържа сепаратисткото придвижване там.

Подобни са настроенията и в Сърбия, където проучванията демонстрират, че Русия се приема като. Москва е направила стратегически вложения в района и избрани отстъпки във връзка с цената на газа. И това явно води до резултати: Сърбия е единствената страна в района, която не наложи наказания на Русия след нападението над Украйна. И до през днешния ден Air Serbia лети до Москва. И въпреки президентът Вучич да поддържа изключването на Русия от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, той не е податлив да се опълчва намерено на Русия.

Сръбският президент Александър Вучич заобикаля да подлага на критика обществено Русия.

Но и за Сърбия, и за Босна и Херцеговина и Северна Македония е значимо Европейският съюз да остане постоянен по време на рецесията. Защото страните от Общността са най-големият пазар за Западните Балкани. А преводите на пари от чужбина имат сериозен принос към стопанската система им. В Босна и Херцеговина да вземем за пример те съставляват осем % от Брутният вътрешен продукт.

И въпреки всичко експанзията на Русия в Украйна може обаче да способства за дълготрайната стабилизация на Балканите - в случай че в сходство със декларираните планове Европейски Съюз възобнови присъединителните договаряния.

Икономистът Питър Санфи е уверен, че държавните от Западните Балкани ще излязат по-силни от рецесията. " През последните 20 години стабилността в района последователно се усилваше. Финансовата рецесия, пандемията - значително компликации бяха преодолени. " Но е ясно едно - до момента в който не се откри мир в Украйна, обстановката ще остане напрегната.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР