Повишава се нивото на река Скът при Мизия, научи агенция

...
Повишава се нивото на река Скът при Мизия, научи агенция
Коментари Харесай

Мизия е на нокти: Новото на р. Скът скочи драстично само за ден

Повишава се равнището на река Скът при Мизия, научи организация BulNews. Жителите са обезпокоени да не се повтори ужасът от 2014 година, когато градчето беше връхлетяно от наводняване. 
Справка на общината, оповестена във Facebook страницата на администрацията, демонстрира, че към 12 часа през вчерашния ден равнището на реката е било 1,10 см, а през днешния ден към 11 часа към този момент е 2,23 см. До сериозната точка остават 74 см.
В справката са посочени и измерванията, направени по поречието нагоре по реката в Бяла Слатина, Липница и Крушовица. От там се вижда, че от тази нощ реката в първите две обитаеми места е почнала да спада, само че към момента се покачва при Крушовица и Мизия. 
В Крушовица има вода в дворовете на 10 обитаеми и две необитаеми къщи. Има съществуване на разливи в региона на пречиствателната станция и прилежащи две улици към дигата. Разливи се следят и в региона на помпената станция на ВиК в Мизия. 
Нивото на река Скът в се следи непрекъснато, вършат се и периодическите огледи на сериозните сектори по дигите на реката.
Продължава и непрекъснатото следене на равнището на дренажните води. Към момента и двете помпи работят на цялостен работен цикъл. Районната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Оряхово има подготвеност при нужда да окаже подпомагане и да се включи с спомагателни помпи.
Притеснение за допустимо съществено покачване на равнището на река Скът изрече още в неделя кметът на община Мизия Валя Берчева, след съвещание на регионалния спешен щаб, в което присъединяване взе и министър-председателят Николай Денков.
„ Аз персонално съм мощно обезпокоена, както и популацията, тъй като имаме горчивия опит от 2014 година. Тепърва равнището на реката в Мизия ще продължи да се повишава, а общинският център е най-ниското място “, уточни Берчева.
По поречието на река Скът язовири не се изпускат, само че се тормозят от високото равнище на река Огоста, което може да затрудни оттичането на Скът. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР