Повишава се броятна издадените и изпълнените електронни рецепти през последните

...
Повишава се броятна издадените и изпълнените електронни рецепти през последните
Коментари Харесай

МЗ: Не се предвижда връщане на хартиената рецепта за антибиотици

Повишава се броятна издадените и изпълнените електронни предписания през последните четири дни, съобщи пред журналистизаместник-министърът на здравеопазванетопроф. Илко Гетов, представен от Дарик.

Той добави, че понижава броят на анулираните предписания – тези, в които има неточности или пропуски. Гетовучаства в заключителна конференция по план за образование на фрагментите, работещи в региона на незабавната помощ.

Не се предвиждавръщане на хартиената рецепта,а и министър Хинков съобщи преди дни, че връщане обратно на този стадий няма, добави той.

В моментакатегорично няма дефицит на антибиотици,добави проф. Гетов. По думите му един от антибиотиците, който липсваше на пазара,се появил ден след въвеждането на електронното определяне, което значи, че концепцията за изсветляване надоставката на медикаменти работи.

Сега се събиратвсички сигнали и проблеми,анализират се, има решения на някои проблеми, за други следва, добави той. Все ощене е решен въпросът,в който се планува курс на лекуване, изискващ банкет на три таблетки, а в опаковката на лекарството има пет таблетки, уточни проф. Гетов. По думите му този проблем на този етапне може да се реши,защото нарушаването на вторичната опаковка на лекарствените артикули е неразрешена.

Дадена е опция в случаите, в които са предписани две опаковки от медикамент,пациентът да може да вземе едната, а след една седмица –другата,обясни той. Възможно е и при предписани два медикамента пациентът да можеда вземе единствено единия.

Страната нине може да изостава от международните тенденцииза добра процедура, а и също така изпълняваме програмата на държавното управление, която изрично залага на 100 % цифровизация и изсветляване на цялата система на опазването на здравето, сподели още проф. Гетов.

Очакваме в понеделникиздадените електронни рецептида бъдатнад 20 хиляди,добави той и още веднъж напомни, че към този момент не се планува връщане на хартиената рецепта.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР