Повечето учени са на мнение, че изменението на климата се

...
Повечето учени са на мнение, че изменението на климата се
Коментари Харесай

Бил Гейтс: Свиването на потреблението няма да ограничи парниковите емисии

Повечето учени са на мнение, че изменението на климата се подхранва от отделянето на излъчвания на парникови газове и тези излъчвания идват от всеки бранш на световната стопанска система - енергетика, произвеждане, превоз, селско стопанство и други Като цяло излъчванията на парникови газове се усилват от десетилетия насам. Активистите постоянно се застъпват за понижаване на потреблението, като едно от евентуалните решения за изменението на климата. Те назовават тази идея антирастеж  (от англ. " degrowth " ).

„ Не мисля, че е реалистично да се каже, че хората изцяло ще трансформират метода си на живот заради терзания по отношение на климата “, разяснява Гейтс пред Акшат Рати в епизод от подкаста на Bloomberg „ Нула “.

„ Можете да имате културна гражданска война, в която се пробвате да разрушите всичко, можете да създадете обстановка от севернокорейски вид, в която страната управлява цялата стопанска система. Освен голямата централна власт, която кара хората просто да се подчиняват, мисля, че казусът с груповите дейности е изцяло неразгадаем “, счита Гейтс, който е създател на инвестиционнияфонд за климатични технологии и нововъведения Breakthrough Energy.

Повечето хора няма да трансформират самостоятелното си държание по способи, които ги вършат по-малко удобни в интерес на световен проблем, счита милиардерът.

„ Всеки, който счита, че може да кажем на хората да спрат да ядат месо, или да спрат да желаят да имат хубава къща, или да трансформират главно човешките си стремежи, би трябвало да знае, че това е прекомерно мъчно. Може да реализира някакъв непълен резултат, само че не може да играе централна роля “, разяснява Гейтс.

По думите му, даже богатите страни и хора, които разполагат с обилие от материални богатства и имат опция да ги понижат, нямат задоволителен капацитет за понижаване на излъчванията на парникови газове, тъй че да се ограничи изменението на климата. Самият Гейтс напомни, че заплаща 9 милиона $ годишно, с цел да компенсира личните си излъчвания на парникови газове.

„ Наличието на няколко богати страни, няколко богати компании или няколко богати индивида, които " изплащат " въглеродния си отпечатък, с цел да могат да кажат, че не са част от казуса, няма нищо общо с решаването на казуса “, счита Гейтс.

По думите му, има голям брой други проблеми, които имат потребност от внимание и финансиране, в това число пандемията, възходящите разноски за опазване на здравето, подпомагането на бедните страни, както и войната в Украйна.

„ Хората, които се занимават с климатичните проблеми, може и да не осъзнават какъв брой доста неща се конкурират за скромното количество увеличени запаси, с които обществото разполага. И че не са доста хората, които са подготвени да жертват благосъстоянието си поради климатичните условия ", споделя още създателят на Microsoft.

Решението, съгласно Гейтс, е основаването на по-добри софтуерни други възможности, при които е на същата цена или по-евтино да се реализиран идентични цели по съгласуван с климата метод. Гейтс от дълго време приказва за разликата в цената, когато нещо се прави стандартно и когато би трябвало да бъде направено по декарбонизиран метод с така наречен „ зелена награда “. Според милиардера, с цел да се направи значима смяна във връзка с изменението на климата, тази зелена награда би трябвало постепенно да бъде понижена и по-късно отстранена във всички браншове на стопанската система.

Като част от това изпитание капиталовият фонд на Гейтс Breakthrough Energy Ventures влага пари в започващи компании на ранен стадий, които работят за основаване на нови пътища за производството на разнообразни неща и нови логаритми в процесите.

Breakthrough Energy Ventures ще продължи да влага и да форсира развиването на тези започващи компании, като в бъдеще евентуално ще събере пари, с цел да влага и в компании на по-късен стадий.

Освен това е значимо, че пътят към декарбонизацията не постоянно е прав път на прогрес от изкопаемите горива. Войната в Украйна и напъните на Европа да понижи зависимостта си от сила от Русия демонстрираха, че може да има краткотрайни неуспехи в по-големите цели за декарбонизация в името на грижата за хората.

„ Когато хората ми споделят: " Хей, харесваме вашите климатични неща, тъй като можем да кажем на Путин, че нямаме потребност от него ", аз споделям: „ Да, след 10 години. Обадете му се и му кажете, че нямате потребност от него “.

Между в този момент и тогава може да се наложи Европейският съюз да се върне към изкопаемите горива.

„ Трябва ли да отворите още веднъж въглищните централи? Вероятно. Тази прагматика е много значима. Трябва ли това газово находище на Нидерландия да бъде отворено още веднъж? Може би би трябвало. Това е доста сложен и непредвиден набор от взаимни отстъпки “, споделя Гейтс.

„ В кратковременен проект просто би трябвало да намерите някакво решение, даже в случай че това значи, че излъчванията ще се покачат. Колкото по-скоро свърши тази война, толкоз по-добре. Но има доста съображения за това по какъв начин да сложим край “, разяснява милиардерът.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР