Повечето специалисти смятат, че динозаврите за били избити от падането

...
Повечето специалисти смятат, че динозаврите за били избити от падането
Коментари Харесай

Ново 20! Динозаврите са изчезнали заради отровни растения

Повечето експерти считат, че динозаврите за били избити от рухването на метеорит преди към 65 милиона години. Това е съществена причина, към която се градят съвсем всички научни теории за изгубването на тези големи създания, бродели в миналото по земята.Нов разбор обаче, демонстрира, че динозаврите са били застрашени от изгубване, дълго преди конфликта с метеорита, написа Рhys.org, цитирайки изследването на учени от Държавния университет в Ню Йорк, Олбъни.

Това ново проучване беше оповестено неотдавна в списание Ideas in Ecology and Evolution.

Професорът и постепенен психолог Гордън Галъп и неговият някогашен студент Майкъл Фредерик от Балтиморския университет настояват, че появяването на отровни растения, както и неспособността на динозаврите да свържат усета на избрани храни с заплаха, е довело до фрапантното понижаване на типовете по времето, когато метеоритът удря планетата ни.

При доста типове се следи еволюционна отбрана, която разрешава на даден скотски тип да се научи да свързва избрани храни с неприятните и отрицателни последствията, които може да аргументи, като да вземем за пример болежка. За да изясни защитния механизъм, Галъп дава за образец плъховете.

"Причината, за неуспехите при множеството опити да се понижат фрапантно популациите на плъхове в градска среда, е тъй като те, както и доста други типове, са еволюирали по метод, който им разрешава да се оправят с токсичността на растенията ", сподели Галъп.

"Когато плъховете попаднат на нова храна, нормално я тестват, пробвайки малко количество от нея и в случай че се разболеят, демонстрират забележителната дарба да я заобикалят, когато я срещнат още веднъж. Това е по този начин, тъй като свързват усета и миризмата й с отрицателна реакция ".

Първите цъфтящи растения, наречени ангиосперми или покритосеменни, се появяват във вкаменелостите преди астероидния удар и тъкмо преди динозаврите да стартират последователно да изчезват.

Галъп и Фредерик настояват, че до момента в който растенията развиват токсична отбрани, динозаврите не престават да ги ядат, макар стомашните си проблеми.

Макар да има известно съмнение и неустановеност за точния интервал, през който цъфтящите растения стават отровни, Галъп и Фредерик означават, че появяването им съответствува с последователното измиране на динозаврите.

Галъп и Фредерик изследват също и птици (считани за потомци на динозаврите) и крокодили (също родственици на динозаврите), пробвайки се да схванат дали и те са развили отбрана, сходна на тази, която се следи при плъховете. Учените откриват, че птиците, вместо да се отвращават от рисковите растения по усета им, развиват омерзение към образните характерности на това, което ги кара да се усещат зле. В предходно изследване, в което 10 крокодили са били хранени с разнообразни типове месо - някои от които едва токсични - Галъп открива, че както динозаври, крокодилите не са развили омерзение към отровните растения по усета им.

"Въпреки че метеоритът сигурно е бил фактор, психологическият минус, който прави динозаврите неспособни да се научат да се въздържат от яденето на избрани растения, към този момент са сложили типа под опасност ", отбелязва Галъп.

"Преобладаващата позиция за изгубването на динозаврите поради астероидния удар допуска, че изгубването на динозаврите би трябвало да е било ненадейно и последствията би трябвало да са необятно публикувани, само че доказателствата ясно демонстрират тъкмо противоположното: динозаврите стартират да изчезват доста преди въздействието на метеоритите и не престават да изчезват последователно в продължение на милиони години по-късно ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР