Повечето работни места признават и възнаграждават (поне на думи) това,

...
Повечето работни места признават и възнаграждават (поне на думи) това,
Коментари Харесай

Мозъкът работи по-добре, ако му спестите чувството си, че дължите повече

Повечето работни места признават и възнаграждават (поне на думи) това, че сте бързи, адаптивни и давате максимума от себе си. Много постоянно обаче, те се трансформират в среда, която тласка хората оттатък техните граници. Резултатът? Стресирани и прегорели чиновници, които избират да изоставен – без значение дали „ безшумно “, или шумно (със скандал).   В просвета, която цени упоритата работа и продуктивността, ние „ печелим “, не просто като работим доста крепко, а „ хардкор “, по думите на Илон Мъск. 

Заетостта като че ли лъжливо покачва равнището ни на значителност и може да стане пристрастяваща. Има хора, които се усещат отговорни или засрамени, когато не вършат няколко неща по едно и също време в името на компанията или не работят през почивните дни, написа за Fast Company eкспертът по продуктивност Дона Макджордж.

Десетки публикации, книги и подкасти ни убеждават, че съумелите хора са и са били подготвени да работят по-дълго и по-здраво от другите. Те стават в 4-5 сутринта, с цел да изпреварят останалите, до момента в който в действителност проучванията ни демонстрират, че колкото повече спим, толкоз по-щастливи и способни сме.   Упоритото и дълготрайно задълбаване в работата в действителност е пагубно за това, което желаете да постигнете, счита Дона Макджордж, която е създател на няколко книги за това по какъв начин да използваме времето си най-разумно. 

Болката, стресът и умората създават невротрансмитери, които блокират вашата просветеност, прибавя Макджордж.   Вашият мозък ще работи по-добре и ще бъде по-продуктивен, в случай че знаете по кое време да натискате бутон за пауза. Трябва да сте щастливи и спокойни, с цел да се визиите в най-хубавата си светлина. Ето някои техники, които ще ви оказват помощ да извършите тъкмо това.

15% БУФЕР   Малко компании действат на 100% от потенциала си – за оптимални се считат 85%. Това обезпечава 15 % буфер, свързани със оправянето с нередовност в оборудването или дефицит на запаси да вземем за пример.   Същото може да се каже за вас и вашия мозък. Трябва да работите на 85%, а не на 100%, с цел да оптимизирате вашите запаси и умствени системи.   Вземете за образец спринтьора Карл Люис, притежател на 9 златни олимпийски медала, прочут като занаятчия на финиширането. В 100-метров спринт той постоянно беше финален на 40-метровия маркер, само че по-късно профучаваше около другите състезатели. Докато другите бегачи явно изнемогваха в края, Люис изглеждаше тъкмо по същия метод на финала, както първоначално. Той тичаше на 85% от старта до края, а не на 100% цялостна газ, написа Макджордж и поучава да създадем 15% буфер в работния си режим. 

Откъснете 1-2 часа от 8-часов работен ден, което е просото един ден от 7-дневна седмица. Започнете, като спрете работата по време на публични празници (особено в случай че работите за себе си). Прекарайте това време в четене, спорт, разходки. Може да ви се коства контраинтуитивно, само че това ще ви купи умствена мощ в дълготраен проект.  СЛЕДЕТЕ ТЯЛОТО СИ, НЕ ЧАСОВНИКА   С напредването на деня вашето самообладание и внимание при срещи или диалози стартира да се изчерпва. О най-малките неща стартират да ви нервират, тъй като сте изтощени и умствената ви сила е ниска. Това не е най-хубавото положение да вземате значими решения или да се пробвате да водите продуктивни диалози.   Изследванията на мозъчните талази ни демонстрират, че нововъведенията, вдъхновението и интуицията са вероятни единствено когато мозъкът ни е в избрани положения на съзнанието. Така че, колкото повече мозъчно пространство отбраните, толкоз по-добре.   За доста хора най-продуктивното време е заран, затова огромните решения, които изискват внимание и фокус, се вземат най-добре в същото време на деня, а монотонните задания се отмятат най-добре следобяд. Ако сте дейни в различен час на деня, просто обърнете този график, следвайки тялото си, а не часовника. Не забравяйте да защитавате най-ценното си време от работа.

ПОЛЗАТА ОТ 25-МИНУТНИТЕ СРЕЩИ 
Имаме потребност от срещи, тъй като, когато са продуктивни, те движат целият бизнес напред.   Проблемът е, че срещите се организират по-дълго от авансово заложения график. Една 60-минутна оперативка значи минимум 35 минути изгубено време в очакване на закъснелите, премахване на механически проблеми и блуждаене из дневния ред на срещата (или неналичието на такъв).   Ограничаването на срещите до 25 минути ускорява фокуса върху това, което е в действителност значимо. Ако имаме единствено 25 минути, автоматизирано се концентрираме върху това, което би трябвало да свършим, и подтиква действието.

ОПРОСТЕТЕ СИСТЕМАТА   Когато сме сложени пред проблем, нашият инстинкт е да прибавяме неща (да усложняваме), вместо да отстраняваме неща (да опростяваме).   Организираме спомагателни срещи, с цел да разнищваме проблеми, като по този метод прибавяме повече администрация, вместо да сътворяваме ползотворна среда за взимане на решения.    Помислете за границите, създавайки „ лист със неразрешени неща “, който включва задания с ниска стойност, изтощаващи силата ви или отвличащи вниманието ви от същинските ви цели или KPI. Всичко това ще ви помогне да свършите значимите неща и ще се изненадате какъв брой време „ неразрешените “ са ви отнемали в предишното.   Изводът: в случай че желаете да бъдете бързи и адаптивни и да успявате, спрете да работите оттатък границите си.   Дона Макджордж е преподавател, създател и наставник, който оказва помощ на хората да работят по-умно. Тя е създател на книгите The 25-Minute Meeting: Half the Time, Double the Impact, The First Two Hours: Make Better Use of Your Most Valuable Time и The 1-Day Refund: Take Back Time, Spend It Wisely.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР