Повечето хора започват да приемат идеята, че диетите нямат дългосрочен

...
Повечето хора започват да приемат идеята, че диетите нямат дългосрочен
Коментари Харесай

Основни принципи на интуитивното хранене

Повечето хора стартират да одобряват концепцията, че диетите нямат дълготраен резултат. Всъщност към 90-95 % от всички диети се провалят. Една от аргументите за несполучливите диети е йо-йо резултатът.

Част от аргументите хората да не се подлагат на диета са, че се самообвиняват прекомерно доста, липса на воля, липса на самоконтрол, неприятна генетика. Понякога те упрекват себе си толкоз доста, че стопират да се хранят и влизат в рисков режим на апетит, вместо да одобряват по-здравословен метод (съзнателно хранене).

Наред с по-здравословните подходи към храненето идва и „ интуитивното хранене “ - нововъзникващ метод за стабилно здравословно хранене и приемане на тялото.

Интуитивното хранене основава ли се на доказателства? Да, съгласно десетки проучвания, този метод наподобява обещаваща и „ реалистична опция за справяне с наднорменото тегло и затлъстяването спрямо стандартните способи за намаляване “.

Какво е интуитивно хранене?

Какво е определението за интуитивно хранене? Няма единствено едно определение за интуитивно хранене, защото другите хора подхождат към този жанр на хранене по неповторими способи.

Терминът „ интуитивно хранене “ е въведен за първи път през 90-те години на предишния век от създателите на книгата „ Интуитивно хранене “, „ Регистрирани диетици “ Евелин Трибол и Елизе Реш. Те разказват интуитивното хранене като: „ нов метод на хранене, който в последна сметка е неусетен и здравословен за вашия разум и тяло. Това е развой, който маха „ оковите “ на диетата (което може да докара единствено до лишения). Това значи да се върнете към корените си - да се доверите на тялото си и на неговите сигнали “.

Процентите на хора със затлъстяване и наднормено тегло не престават да се повишават, само че от ден на ден и повече хора оповестяват, че са на „ диета “.

Много изследвания са разкрили позитивните последствия от интуитивното хранене, в това число предотвратяване от затлъстяване, намаление на показателите на телесна маса, намаление равнищата на кортизола и възстановяване на цялостния външен тип.

Основите на интуитивното хранене

Евелин Трибол и Елизе Реш назовават своя метод „ отклоняване на 180 градуса от диетата “. Вместо да се концентрира мощно върху загубата на тегло, лишенията, намаляването или броенето на калории и отписване на избрани храни, задачата им е да научат хората по какъв начин да се хранят по метод, който поддържа по-здравословни връзки с храната.

Диетолозите и терапевтите, участващи в проучванията за интуитивно хранене, също сформират няколко разнообразни общи насоки, които включват:

 интуитивно хранене правила

1. Предимно присъщо хранене - ястие въз основа на вътрешните ви сигнали за задоволеност и апетит.

2. Ядене въз основа на вашето въодушевление, обществена обстановка, време на деня или наличност на храна без възприятие на виновност.

3. Антидиета - ястие, което не се дефинира от някаква съответна диета, като да вземем за пример преброяване на калории или следване на опасен проект за диета с ниско наличие на мазнини.

4. Самостоятелна грижа и приемане на тялото (независимо от настоящия размер).

Как да се научите да бъдете интуитивни, когато става дума за избор на храни? Един от методите е да следвате 10-те правилото на интуитивно хранене.

1. Отхвърлете диетичния нрав – би трябвало да отхвърлите от мисълта си, че може да съществува по-добра диета от ващата.

2. Слушайте глада си - поддържайте тялото си с задоволително хранения, които да ви обезпечат задоволително сила и въглехидрати.

3. Помири се с храната - в случай че си кажете, че не можете или не трябва да приемате избрана храна, това може да докара до интензивни усеща на ограничения, които се трансформират в неконтролируема блян и постоянно ядене.

4. Предизвикайте хранителната полиция - извикайте силно„ НЕ “ на мислите в главата си, които ви упрекват, че сте изяли изяли парче шоколадова торта.

5. Уважавайте своята задоволеност - слушайте сигналите на тялото, които ви споделят, че към този момент не сте гладни.

6. Открийте фактора на удовлетворението - когато ядете това, което в действителност желаете, в среда, която е удобна, удоволствието, което получавате, ще бъде мощна мощ, с цел да ви помогне да се чувствате задоволени и сити.

7. Почитайте възприятията си, без да употребявате храна - намерете способи да утешавате, подхранвате, разсейвате и решавате проблемите си, без да употребявате храна. Тревожността, самотата, скуката, гневът са страсти, които всички изпитваме през целия живот. Храната няма да поправи нито едно от тези усеща.

8. Уважавайте тялото си - Приемете своя генетичен проект... не бъдете прекомерно сериозни към формата на тялото си.

9. Упражнение - преместете фокуса си върху това по какъв начин се чувствате по време на извършения, а не върху изгарянето на калории;

10. Почитайте здравето си - правете избор на храна, която поддържа вашето здраве. Не забравяйте, че не е нужно сте на съвършена диета, с цел да сте здрави.

Отслабва ли се с интуитивното хранене?

Ако се надявате да намерите разлика при интуитивно хранене „ преди “ и „ след “ на фотоси, показващи фрапантни резултати за намаляване, евентуално ще останете разочаровани. Връзката сред интуитивното хранене и отслабването е спорна, само че доста специалисти по интуитивно хранене декларират, че загубата на тегло не е съществена цел на това хранене.

Повечето последователи на интуитивно хранене считат, че задачата за намаляване не би трябвало да заема централно място, а по-скоро би трябвало да бъде сложена на назад във времето, с цел да се съсредоточим върху общото здравословно положение и да се усещаме добре. Някои изследвания също са открили, че интуитивното хранене не води до загуба на тегло в доста случаи, изключително в съпоставяне със строгия надзор на приема на калории.

Ето и положителната вест: някои изследвания са открили, че хората, които се хранят интуитивно, са по-малко склонни към йо-йо резултат.

Многобройни изследвания демонстрират, че отхвърлянето на множеството „ диети “ води до по-добро приемане на тялото, здравословен надзор на тежестта, питателни хранителни избори и даже по-ниска периодичност на признаци на хранително разстройство.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР