Повечето хора са чували думата аперитив и знаят, че това

...
Повечето хора са чували думата аперитив и знаят, че това
Коментари Харесай

Идеи за аперитив или след вечеря

Повечето хора са чували думата аперитив и знаят, че това е алкохол, който се сервира преди вечерята. Целта му е стимулирането на апетита. Това пиво по предписание в никакъв случай повече не се сервира на трапезата до края на храненето.

Думата е френска и безусловно значи разтварям.

Идеята за аперитива се появява на първо време в далечната 1786 година с създадената в Торино напитка, наречена вермут.

Поднасянето на аперитив е цяла просвета, която стартира своето развиване към края на ХІХ век. Преди това обаче в Съединени американски щати е било нещо ежедневно обядът или вечерята да стартират с аперитив.

 Идеи за аперитив или след вечеря

Съществува обаче и различен термин, който е по-малко прочут - дижестив. Това е специфична дума, с която се отбелязва питието, с което приключва угощението. Аперитивът и дижестивът са двете страни, които обрамчват всяко изтънчено хранене, началото и краят му.

Думата дижестив също е френска и безусловно значи това, което улеснява смилането на храната. Това е питието, което поставя завършек на един разхитителен обяд или вечеря.

Как се прави разграничението сред аперитив и дижестив?

 Идеи за аперитив или след вечеря Снимка: Зорица

Границата сред аперитив и дижестив е доста тънка. Често една и съща напитка може да извърши и двете задания. Грапата в Италия, която е джиброва ракия, се пие като дижестив, до момента в който у нас твърдо това е аперитив.

Обаче един коктейл Блъди Мери може постоянно да се появи като аперитив, само че в никакъв случай няма да бъде подобаващ акомпанимент на вечерята поради доматения сок и пикантния сос Уочестър, които го съпровождат.

Има още един метод да се направи разграничаване сред аперитив и дижестив. Питието за дижестив нормално се отличава с дълга история, разказана акуратно на гърба на бутилката. Там написа, че то подкрепя храносмилането и обмяната на веществата, което подсеща за кой миг от угощението е уместно да се сервира.

Идеи за аперитив

 Идеи за аперитив или след вечеря

По предписание за аперитив се сервират сухи, мощно алкохолни питиета. Най-често обаче за аперитив се оферират ликьори. И най-често се сервира шери.

Какво да очаквате, в случай че знаете, че ще има аперитив преди формалното хранене?

Най-вероятно е да ви сервират изсъхнало вино, изсъхнало или полусухо шери, джин с тоник, а може аперитивът да е шампанско или някое от пенливите виновност. С него вървят и дребни ордьоври със студена риба или маслини.

В Гърция обичайно за аперитив се сервира узото, във Франция друга напитка с анасон - пастис, в Чехия известна е бехеровката, а у нас се пие ракия за аперитив, само че става и за дижестив. Глювайн се назовава най-популярнияt аперитив в Германия и съставлява вино с подправки. Във Англия се сервира за аперитив напитка от джин и лимонада с късчета плод.

Португалският ликьор порто е подобаващ за аперитив, въпреки че не може да измести чашката шери преди хранене.

Идеи за дижестив или напитка след вечерята

Като дижестив нормално се оферират сладки алкохолни питиета, въпреки това да е условно разделяне. Като пиво след вечеря се оферират ликьори и дестилати на основата на билки. Също и сладки десертни виновност като мадейра, малага и херес. Сухият херес обаче върви и като аперитив. Те би трябвало да са с добър алкохолен градус, с цел да улеснят смилането на храната. В предишното като дижестив се е поднасял постоянно абсент.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР