Повечето хора оздравяват напълно от COVID-19 в рамките на дни

...
Повечето хора оздравяват напълно от COVID-19 в рамките на дни
Коментари Харесай

Дълъг COVID-19 и постковид: Рискови фактори и симптоми

Повечето хора оздравяват изцяло от COVID-19 в границите на дни или седмици. Около 20% (или всеки пети от преболедувалите) обаче не престават да имат недоволства седмици или месеци след инфектирането си със SARS-CoV-2 или оповестяват за нови или възвръщащи се признаци след излекуване от епизод на изострен COVID-19. Това оповестяват от Министерството на здравеопазването.

Като пост-COVID положение или дълъг Коронавирус се дефинира необятен диапазон от оплаквания/симптоми, продължаващи седмици и даже месеци след първичното възпаление с ковид или новопоявили се признаци, които не могат да бъдат обяснени с различна диагноза. Дори пациенти, прекарали асимптоматична зараза със SARS-CoV-2 или леко протичащо заболяване, развиват постковид положения, прецизират още от министерството.

В някои страни разграничават дълъг Коронавирус от пост-COVID, като в Германия да вземем за пример под дълъг Коронавирус се има поради положение, при което оплакванията/симптомите не престават четири и повече седмици след инфектирането. За постковид – когато признаците или здравословните нарушавания не престават повече от 12 седмици или са налице новопоявили се признаци, които не могат да бъдат асоциирани с друго с изключение на с COVID-19. И в двата случая хората оповестяват за продължаващи във времето недоволства и затруднения.

Пациентите с тежко протичане на COVID-19 са изключително склонни да страдат от затруднения на разнообразни органи и системи – разследване от прекараното заболяване (например при не дребен брой хора образните проучвания демонстрират промени в белите дробове месеци след боледуването, като паралелно с това не престават недоволствата от зной, кашлица и др.). В научната литература се оповестява и за случаи на смяна в месечния цикъл на дамите, хормонален дисбаланс, косопад, зашеметяване, повръщане и други

На този стадий науката към момента не е безапелационна какви са аргументите за тези дълготрайни последствия от болестта, оповестяват от Здравното министерство. И показват вероятни аргументи:

Слаба или изчезнала отбрана против вируса от страна на имунната система и продължаващо инфектиране на орган/и и/или системи; Персистираща зараза със SARS-CoV-2; Вирус-индуцирана автоимунна реакция; Променен микробиом; Физически последствия и душевен стрес, разследване от тежко преболедуване, придружено или не от хоспитализация и интензивно лечение; Обостряне на към този момент съществуващи болести и положения и други

Клиничната картина на дългия Коронавирус е разнообразна и включва разнообразни органи и системи:

Кашлица, храчки, зной, промени в рентгеновата фотография и др.; Гръдна болежка или тежест в гърдите; сърцебиене; нараснал серумен тропонин; микротромбоемболии, формиране на по-големи тромби, миокардити, перикардити и др.; Главоболие; нарушавания в съня; загуба на усет и/или обоняние; световъртеж; звук в ушите; възприятие на изтръпване в крайниците; нарушавания в паметта, проблеми с концентрацията и др.; Тревожност и депресивни състояния; Гадене, повръщане, болки в корема, липса на апетит; Изразена умора; Повишена телесна температура; Болки в ставите и мускулите; Болки в ушите; „ Дращене “ или болки в гърлото; Косопад; Повишена кръвна захар; Повишен Д-димер; Повишени чернодробни ензими; Повишение на креатинина; Дълго време нараснал С-реактивен протеин (CRP); Повишен серумен феритин, прокалцитонин и др.; Обостряне на хронични заболявания; Кожни обриви; И други.

Има и случаи, когато преболедувалите развиват комплекс от признаци, наподобяващи тези при синдрома на хроничната отмалялост, оповестяват още здравните управляващи.

Рискови фактори за развиването на дълъг COVID-19:

Честотата на пост-COVID положенията нараства с напредването на възрастта. Над 50% от засегнатите пациенти са във възрастовата група 74+ години, следвани от тези в групата 65-74 години. Децата също страдат от дълъг Коронавирус – съгласно интернационалните данни до ¼ от преболедувалите могат да имат продължаващи във времето симптоми;

Женският пол – изследванията са безапелационни, че дамите страдат от дълъг Коронавирус доста по-често от мъжете; Свръхтегло или затлъстяване; Наличието на повече от пет признака през първата седмица от острата фаза на болестта е обвързвано с по-висок риск от развиване на дълъг COVID-19, без значение от възрастта или пола; Необходимост от болнично лекуване поради COVID-19; Задух при започване на заболяването; Болка в гърдите; Патологични аускултационни находки на белите дробове или сърцето; Съпътстващи болести, изключително астма или други хронични белодробни болести, артериална хипертония, захарен диабет, хронични бъбречни заболявания; Заболявания, свързани с намален имунитет; Необходимост от кислородна терапия в острата фаза на болестта от COVID-19; Тютюнопушене; Хроничен алкохолизъм.

Лечение на дълъг COVID-19:

Към момента липсва етиологично лекуване. При леки признаци – симптоматично лекуване. При обостряне на главно заболяване – лекуване според рекомендациите. При настъпване на нови събития като белодробна тромбоемболия, миокарден инфаркт, мозъчен инсулт – лекуване по протокола на съответното заболяване. Физиотерапия и рехабилитация.

От здравното министерство са безапелационни, че имунизацията против COVID-19 може да помогне като понижава риска от тежко протичане на болестта и гибел, а също и от хоспитализация. Според здравните управляващи имунизацията понижава риска от дълготрайни последствия за здравето, а при съществуване на признаци в следствие от дълъг Коронавирус, имунизацията понижава тежестта на признаците.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР