Повечето български банки закъсняват с дигитализацията си и изостават съществено

...
Повечето български банки закъсняват с дигитализацията си и изостават съществено
Коментари Харесай

Шок за българските банки, изостават с дигиталните услуги

Повечето български банки закъсняват с дигитализацията си и изостават значително от пазара. Това демонстрират данните от петото издание на отчета на " Делойт " за цифровата зрялост на банките, в който са прегледани 304 банки в 41 страни на пет континента. В България бяха обхванати петте най-големи банки и пет по-малки, оценени от скришен клиент, описа пред Блумбърг България Георги Чонков, управител „ Консултантски услуги “ в " Делойт България ".

Нито една от българските банки не попадна в категорията " цифрови първенци " – това са банките с най-хубави резултати, определящи посоката и равнището на дигитализацията на банковия бранш.
-->
По-голямата част от българските банки се нареждат в последната категория - закъсняващи с дигитализацията банки, които изостават значително от пазара. Има и банки в начален стадий на дигитализацията с резултат над 40%, което ги подрежда наоколо до световното приблизително равнище.

България е на 41-о място измежду банките от всички тествани страни и банките ни имат опция да създадат спомагателни разработки, с цел да зарадват клиентите си с нови функционалности, акцентира събеседникът.

Нарастващата приложимост на мобилните устройства във всекидневния живот се отразява върху дигитализирането на банковите услуги, изразяващо се в регулиране на банкови сметки, банкови наличия, парични преводи, вложения.

Клиентите като цяло натъртват на онлайн регистрирането и откриването на сметки, те търсят способи да получат услуги отвън физическо посещаване на банков офис и желаят да имат опция за напълно онлайн обслужване.

„ Сред най-търсените цифрови услуги от клиентите у нас са също да се вършат депозити онлайн и вложения посредством мобилни приложения ”, споделя Георги Чонков.

Банковият бранш от ден на ден стартира да предлага нетрадиционни услуги като закупуване на билети, презареждане на мобилни карти, ръководство на пароли, облачни съхранения, специфични отстъпки и промоции – всичко, което обезпечава по-добро потребителско изживяване  и води до персонализирано обслужване на всеки клиент.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР