„Повечето българи в Испания, с които говорихме, заявиха, че са

...
„Повечето българи в Испания, с които говорихме, заявиха, че са
Коментари Харесай

Цветана Балабанова: Българите в Испания гласуваха за промяна

„ Повечето българи в Испания, с които говорихме, обявиха, че са пристигнали да гласоподават за смяна. Това го споделяха освен младежи, студенти, а и българи, които живеят там от 20 години. Казваха: „ Ако забележим смяна в България, бихме се завърнали. За нас е значимо да се усъвършенстват нещата там и за нашите деца, нашите внуци “. Представят си България като естествените западноевропейски страни – без корупция, желаят да няма обвързване сред мафия и страна, желаят самостоятелна правосъдна система “, сподели в „ Тази неделя “ журналистката Цветана Балабанова, която наблюдава вота на нашите сънародници на Пирeнеите.

" По публична статистика на испанските управляващи българите там са 120 000, а по неофициална са много повече. От тях гласоподаваха 20 000 души, което е двойно нарастване по отношение на предходния избор през 2017 година, което е забавен феномен. Бяха подадени рекорден брой заявки и бяха разкрити рекорден брой секции ", сподели Балабанова.

" Испания е втората страна с най-вече секции за нашите парламентарни избори след Германия. Нямаше напрежение. Имаше опашки, само че нямаше удължение на изборния ден. Всички, които желаеха да гласоподават, съумяха да го създадат ", означи журналистката.

В Испания има по-строги ограничения против ковид, само че те се вземат на районно равнище. По време на изборите е имало разпределяне на ограниченията - разрешавало се е придвижване сред градовете в Каталуния, сподели Балабанова.

Целия диалог и историята на едно младо българско семейство в Испания - вижте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР