Ива Митева от „Има такъв народ“ е новият председател на

...
Ива Митева от „Има такъв народ“ е новият председател на
Коментари Харесай

Ива Митева е новият председател на парламента

Ива Митева от „ ИТН “ е новият ръководител на Народното събрание. За нея гласоподаваха съпартийците ѝ, „ Изправи се! Мутри вън! “, „ Демократична България “, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Общо 160 „ за “ и единствено 75 въздържали се от ГЕРБ.

За конкурентната кандидатура - на Цвета Караянчева, гласоподаваха единствено от партията на Бойко Борисов.

Новите зам.-председатели на Народното събрание са Цвета Караянчева (ГЕРБ-СДС), Виктория Василева ( " ИТН " ), Кристиан Вигенин ( " Българска социалистическа партия за България " ), Мукаддес Налбант (ДПС), ген. Атанас Атанасов ( " Демократична България " ), Татяна Дончева ( " Изправи се! Мутри вън! " ).

Процедурата беше белязана от разправии в пленарната зала. От „ ИТН “ предложиха гласоподаване с повдигане на ръка, до момента в който от ГЕРБ упорстваха за поименен избор със ставане от място.

„ Когато се касае за избор на ръководител на Народно събрание, това е едно от най-знаковите гласувания, в което се дефинира кой е съпротива и кой е ръководещ “, аргументира настояването Александър Ненков от най-голямата парламентарна група.

Татяна Дончева от „ Изправи се! Мутри вън! “ излезе с противоположното предложение: „ Все се касае за очевидно гласоподаване (…), което ви разрешава да видите който ви би трябвало по какъв начин гласоподава - дали ще го забележим за 5 или 15 минути, това е въпросът. Мога авансово да кажа, че кандидатурата на ГЕРБ ще получи толкоз гласове, колкото има ГЕРБ “.

Искането на ГЕРБ беше отхвърлено.

Десислава Атанасова презентира кандидатурата на Цвета Караянчева. „ Тя е индивидът, който промени статуквото в един партийно едносъставен район като Кърджали “, уточни тя.

„ Знаете, че дългогодишната парламентарна процедура е най-голямата по брой политическа мощ в Народното събрание да излъчи ръководител (…) аз апелирам въпреки всичко да загърбим политическите си пристрастия и да следваме парламентарната традиция “, съобщи тя.
Снимка: БГНЕС
Тошко Йорданов от „ ИТН “ показа Ива Митева, която има докторантура по конституционно право и от 2000 година работи в Народното събрание, като в ролята си на специалист е взела участие в подготовката на промени в Конституцията и Изборния кодекс. Той не пропусна да съобщи, че има контрастност сред професионалната биография на техния претендент и „ прелестната кърджалийска представителка “.

Адв. Николай Хаджигенов от „ Изправи се! Мутри вън! “ поддържа кандидатурата на Митева и прикани „ ръководителят на Народното събрание да не служи като „ срамно смокиново листо “.

Той също направи коментар по адрес на Караянчева, който разгневи ГЕРБ. Тома Биков от ГЕРБ означи, че ръководителят на „ ИТН “ Слави Трифонов (който е под карантина с коронавирус) е „ избягал от работа от първия си ден “ и не е дал своя вот за Митева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР