„В момента, в който казах словото, напрежението спадна. Може би

...
„В момента, в който казах словото, напрежението спадна. Може би
Коментари Харесай

Ива Митева: Парламентът - с млади и неангажирани хора, които решават свободно

„ В момента, в който споделих словото, напрежението спадна. Може би тъй като към този момент се почувствах в естествената, естествена среда. Нещата потръгнаха, считам, че дори ще стават по-добре и напрежението ще спада от ден на ден “.

Това сподели новият ръководител на Народното събрание Ива Митева от „ ИТН “ пред публицисти след председателския съвет.

В речта си пред депутатите, откакто бе определена на този пост, тя призна, че се тормози доста, на което депутатите я приветстваха.

Във връзка с изявления в медиите за това, че е била политически обвързана с избрани партии в предишното, Ива Митева съобщи, че в никакъв случай не е членувала в партии. Дори и в този момент не е член на „ ИТН “.

„ Аз съм специалист, като такава съм влезнала в партията. Никой не е претендирал от мен участие, тъй че имам цялостна независимост на деяние във връзка с моята експертиза. Работила съм с безусловно всички партии от 2000 година Била съм самостоятелен специалист и в никакъв случай не съм работила политически “, сподели новият ръководител на Народното събрание.

На въпрос за какво тогава е избрала „ ИТН “ тя отговори, че е припознала някои от концепциите им. Смята, че е нужна смяна и е пристигнало времето по-млади хора да влязат в политиката.

„ Трябва да влезе един реформаторски дух в Народното събрание и да стартира да се подменя съставът му. Смятам, че след един или два избора той ще е радикално сменен с млади и неангажирани хора, които да взимат свободни решения “, сподели Ива Митева.

Тя изясни, че към този момент е разпоредила да се приготви писмо за цялостна гласност и бистрота на работата на Народното събрание. Обеща на медиите цялостен достъп до всички елементи на постройката при съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Митева също по този начин означи, че не схваща за какво предходните ръководещи са се пазели от публицистите и за какво са им били наложени ограничавания и „ изолираност “.

Ива Митева даде и повече информация с какво са се занимавали на първия председателски съвет.

„ Обсъдихме въпроса с великденската почивка. Ще внесем план тя да бъде анулирана, тъй като считаме, че Народното събрание би трябвало да заседава. Няма потребност той да бъде в отмора поради този дълъг интервал, в който не заседава “, на мнение е ръководителят на Народно събрание.

„ Обсъдихме и основаването на първите комисии. Смятаме, че би трябвало да има комисия по правни въпроси, комисия по бюджет и финанси и здравна комисия, защото се постановат чувания, задаване на въпроси и приемането на съответните отговори “, добави Митева.

На въпрос дали има консенсус във връзка с измененията в изборното законодателство измежду парламентарните групи тя отговори, че през днешния ден от „ ИТН “ имат желание да внесат законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Митева изрази вяра да съберат поддръжка по доста от пунктовете в законопроекта.

А ето какво показа Ива Митева пред репортера на bTV Теодора Енчева, преди да бъде определена за ръководител на Народното събрание:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР