Повече пари за наемане на психолози, педагогически съветници и социални

...
Повече пари за наемане на психолози, педагогически съветници и социални
Коментари Харесай

Повече пари за психолози в училищата и нови стипендии за учениците в дуални класове догодина

Повече пари за наемане на психолози, педагогичен съветници и обществени служащи ще има за учебните заведения през 2019 година.
 Учителските заплати се подвигат приблизително с 20%, само че не еднообразно за всички
" Увеличаваме парите за поддръжка и съответно за психолози, педагогичен съветници, обществени служащи - разяснява проектобюджета за следващата година в частта за обучение отрасловият министър Красимир Вълчев и посочи, че това е политика на МОН от актуалната година, която ще продължи и през идната 2019-а. - Дадохме 7 млн., в този момент отново сме възнамерявали 6 милиона, като по този метод подкрепяме учебните заведения да усилват и общо парите за поддръжка. "

Друга настояща политика, която страната ще обезпечи е дуалното образование , при което учещите в професионална гимназия могат я практикуват в действителна работна среда. Досега то се финансираше със средства от швейцарското държавно управление. Тази година има над 110 такива паралелки, в които учат към 2800 възпитаници, които практикуват при към 200 работодатели.

През 2019 година дуалното образование ще се разшири, като страната стимулира гимназистите да се включват в него посредством спомагателни стипендии .

Те ще бъдат обезпечени с 1,6 млн. лв. в бюджета за 2019 година, посочи министър Вълчев. Парите ще стигнат и за спомагателни стипендии за учещите в специалности и специалности с предстоящ дефицит на пазара на труда. Сега има 27 паралелки, които образоват възпитаници по някоя от така наречен предпазени специалности и още 65 по специалности с предстоящ дефицит на пазара на труда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР