Повече от половината от всички инвестирани капитали през първата половина

...
Повече от половината от всички инвестирани капитали през първата половина
Коментари Харесай

Изненада на пазара

Повече от половината от всички вложени капитали през първата половина на годината са в Полша. По оценка на консултантската компания Colliers за 2021 година размерите в края на годината ще останат сред 10 милиарда EUR и 11 милиарда EUR.
Равнище на напредък на размера на вложенията в ЦИЕ
„ Всички страни в района означават годишен спад на размерите, в съпоставяне със същия интервал на 2020 и 2019 година, като се изключи Унгария и Словакия. Въпреки бавния старт, вложителите остават уверени и допускат активизиране на активността през второто полугодие, според от съществуването само че артикул и усъвършенствани благоприятни условия за пътешестване ", споделя Кевин Търпин, районен шеф " Проучвания " за ЦИЕ в Colliers.
Нива на възвръщаемост
От началото на годината се записва стесняване на доходността на първокласните индустриални и логистични площи сред 25 и 200 базисни пункта, защото секторът поддържа отлични фундаментални индикатори и мощно търсене. Доходността от първокласни офиси отвън Варшава и Прага също леко се намали, с до 25 базисни пункта. На някои пазари се ползва известно нарастване на равнищата при комерсиалните центрове, защото секторът се пробва да се възвърне от оперативните ограничавания, наложени през последните 16 месеца.

Потоци в ЦИЕ по браншове
През първата половина на 2021 година офис секторът още веднъж господства. Логистиката и жилищният бранш не престават да притеглят мощно търсене от страна на вложителите, само че темповете остават лимитирани само от дефицита на предложение, за разлика от търсенето. Обемите в търговията на дребно не престават да се генерират главно от търговски паркове и супермаркети. Инвестициите в хотели остават незначителни.
Потоци в ЦИЕ по генезис на купувача
През първата половина на 2021 година европейският капитал е най-активен с дял от 46% от общия размер. Скандинавският, английският и немският капитал стоят зад по-голямата част от интензивността. Вътрешният капитал в ЦИЕ още веднъж се характеризира с придобивания на личните си пазари, само че и в целия район. Чешкият и унгарският капитал не престават своя порив със надлежно 20% и 10% от общия размер в района. Капиталът от Северна Америка, Азия, Близкия изток и Африка беше относително непретенциозен до момента през тази година, само че се чака да се завърне през второто полугодие.
Свободни площи в офисния и индустриалния и логистичен сегмент
На доста пазари в района, процентите на незаетите офис площи доближават двуцифрени стойности от 2020 година насам и не престават да се усилват, защото почналото преди пандемията строителство продължава, а новото предложение се усвоява по-бавно. В резултат на това имаме прочут напън върху наемите и повишение на тласъците към наемателите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР