Повече от половината деца у нас са били подложени на

...
Повече от половината деца у нас са били подложени на
Коментари Харесай

Всяко второ дете тормозено в интернет

Повече от половината деца у нас са били подложени на тормоз и похищения в интернет.

Това излиза наяве от извършена анкета измежду близо 2500 възпитаници от 5-и, 6-и и 7-и клас в столични учебни заведения.

Много от тях даже не осъзнават, че това, което им се е случило, съставлява кибертормоз, изясни експертът национална сигурност от Израел Владимир Бронфенбренер по време на семинар за отбрана на децата в онлайн пространството, проведен взаимно от Агенцията за протекция на детето, Регионалното ръководство по образованието в София и Черноморската академия за сигурност.

В него участваха и представители на ГДБОП, които разкриха, че българчета са принуждавани да пращат на непознати свои голи фотоси, които след това се продават в даркнет и популяризират измежду педофили. Кибертормозът обаче не се изчерпва единствено с този вид похищения. Като онлайн тормоз се дефинират също обидите, грубата тирада, пращането на клипове и фотоси със полово наличие, както и така наречен ‚ „ шейминг “ (засрамване) в интернет, публикуван, както измежду деца, по този начин и измежду възрастни. Той съставлява обществено унижение на някого с издание на негови голи или дискредитиращи, фотоси, колажи, обиди и така нататък

Проучването демонстрира, че единствено 35,5% от децата в София не са попадали в никакъв случай в някоя от изброените обстановки. Това значи, че над 60 на 100 от учениците са били пострадали от кибертормоз. Средно в Европейския съюз този % е 52 на 100, а в Израел на понижен до 33% в резултат на подхванатите ограничения от страната в тази тенденция.

В Израел има наказани и за виртуално обезчестяване

В Израел от 2016 година действа специфична Национална организация за отбрана на детето в киберпространството, чийто представители се включиха онлайн в семинара. Основните задания на организацията са предварителна защита на насилието и закононарушенията в интернет, с акцент върху предварителна защита на насилието против деца, изясни нейната директорка доктор Нава Коен, която се включи онлайн в семинара дружно с сътрудниците си Елик Кацав и Михал Голдберг. Агенцията е в границите на Министерството на публичната сигурност, само че си сътрудничи с още четири министерства - на образованието, обществените услуги, правораздаването и връзките. Работено е и по законодателството, тъй че похищенията в интернет да се третират като закононарушение. Има към този момент и случай на наказан човек за „ виртуално обезчестяване “. Това е случай, при който мъж е заставял онлайн девойки да правят нездравословни за себе си дейности с разнообразни предмети. В последна сметка съдът реши, че това може да се смята за обезчестяване, изясни Елик Кацав.

 

Колко значимо е да се оплачеш

Проучването у нас пък демонстрира, че откакто потърпевшо от кибертормоз дете се оплаче – на родител, преподавател, полиция или някой различен –в 92% от случаите тормозът престава. Затова е извънредно значимо пострадалите да алармират, когато попаднат в такава обстановка, изясни Владимир Бронфенбренер, който организира образование на учебни шефове и психолози за противопоставяне на кибертормоза. Израелската организация е изработила и специфични, елементарно налични инструкции за деца и родители под формата на цветни илюстрации, за това по какъв начин да се защищават онлайн.

Идеята е те да бъдат оповестени на уеб страниците на учебните заведения, с цел да имат достъп до тях учениците и родителите им. Директорите към този момент изявиха предпочитание те да им бъдат предоставени. Отделно се планува и откакто преминат образование учебните прихолози да проведат няколко образователни часа по киберзащита годишно с възпитаници от 5-и клас. Тази възраст не е определена инцидентно, защото е открито, че случаите на онлайн тормоз над деца стартират най-често, когато те са на към 11-12 години.

В последно време даже възрастта леко пада.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР