Повече от половината (52%) от българите са на мнение, че

...
Повече от половината (52%) от българите са на мнение, че
Коментари Харесай

Черен ден за Слави Трифонов! ,,Тренд“ го срина. Излязоха последните резултати на ИТН, лоши са

Повече от половината (52%) от българите са на мнение, че не са нужни предварителни парламентарни избори, до момента в който една четвърт считат, че са нужни. Нов парламентарен избор се поддържа измежду болшинството от последователите на „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия. Това демонстрира най-новото изследване на „ Тренд “, отдадено на настройките на българите по отношение на главните институции и партиите. Изследването е осъществено в интервала сред 4 и 11 юли 2023 година посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ с таблет измежду 1001 души на възраст 18+, предава Bulgaria ON AIR.

Не се следи основна динамичност в електоралните настройки на българите. ГЕРБ (24,8%) остава водач с преднина от малко над 5% от гласуващите. Следват ги „ Продължаваме промяната-Демократична България “ с 19,1% от деклариралите, че ще гласоподават на възможни избори. Третото място остава за „ Възраждане “ с поддръжка от 15,5% от гласуващите, следвани от Движение за права и свободи (13,7%) и Българска социалистическа партия (8,6%). „ ИТН “ остава навръх прага на парламентарната преграда с 4% от гласуващите. Опцията „ не поддържам никого “ продължава да пораства за следващ месец, като през юли доближава равнища от 6,3%.
Парламентът се движи на ниски равнища на оценка за работата си, като през юли има леко повишаване с 3 пункта до 14% утвърждение. Причината евентуално е в по-активната работа на институцията през последния месец.
Положителна оценка за работата на кабинета на Николай Денков показват 22% от всички интервюирани. Най-силна поддръжка държавното управление среща измежду последователите на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (над три четвърти), до момента в който симпатизантите на ГЕРБ наподобяват разграничени на половина. Електоратите на останалите обединения показват в голямото си болшинство негативна оценка.
След спада от 7% в позитивната оценка за работата на президента през предишния месец, сегашното изследване записва стабилизация в оценката за президента – 37% показват позитивна оценка, а 51% негативна. Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България съответства с терена на изследването и възможен резултат от визитата би могъл да се регистрира в идващото ни проучване.
20% чакат в идната една година икономическото състояние в страната да се усъвършенства, 31% – да се утежни, а 44% да остане същото.
Сходни са трендовете и при упованията за виталния стандарт – 21% считат, че ще се усъвършенства в идната една година, 26% са на мнение, че ще се утежни, до момента в който 45% не чакат смяна.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР