Повече от половин век по-късно убийството на Джон Ф. Кенеди

...
Повече от половин век по-късно убийството на Джон Ф. Кенеди
Коментари Харесай

Прави ли са любителите на конспирацията - кой уби Кенеди?

Повече от половин век по-късно убийството на Джон Ф. Кенеди продължава да вълнува. Доналд Тръмп разгласи в събота, че ще позволи публикуването на хиляди нови документи, свързани с следствието.

В тази връзка, френското списание L’Expresse разгласява някои от теориите за скрит план, които от време на време се повтарят.

На 22 ноември 1963 година три изстрела отекват в небето на Далас, щата Тексас, и белязват Съединени американски щати вечно. В разгара на Студената война 46-годишният президент демократ, определен през 1960 година, е погубен по време на публична аудиенция в колата си.

Десетилетия наред се изричат подозрения, че Лий Харви Осуалд, за който се счита, че е килърът на Кенеди, е бил уединен вълк.

Много хора са подозрителни по какъв начин той е можел да провежда стрелбата напълно самичък от шестия етаж на Texas School Book Depository против най-силния човек в света.



А възможностите Осуалд да даде обществени пояснения бяха заличени, откакто самият той беше погубен два дни по-късно - на 24 ноември 1963 година, от някогашния шеф на нощно заведение Джак Ръби.

Престъпление на мафията

Предположението, че Кенеди е бил погубен от американската мафия, е една от най-упорито повтаряните теории. Причината е доста елементарна: фамилията на починалия президент, преди той да победи Ричард Никсън на изборите, дълго време поддържа съмнителни връзки с американската мафия.

Джоузеф Кенеди, татко на президента, сътрудничил със Сам Джанкана, кръстник на мафията в Чикаго, в противозаконната търговия с алкохол по време на Сухия режим. Освен това Джанкана работил с артиста Франк Синатра, непосредствен другар на семейство Кенеди.

Той бил и измежду донорите в кандидат-президентската акция на Джон Кенеди през 1960 година, като провел известни маневри, с цел да може бъдещият президент да завоюва гласове на първичните избори в Западна Вирджиния. Президентът и Джанкана имали в разнообразни интервали една и съща държанка.

Може ли от това да се допусна, че мафията е взела участие в убийството на Кенеди? Възможно е, тъй като проведената престъпност, която по това време се финансирала основно от казината в Куба, била доста ядосана на Кенеди, че не е съумял да отстрани Фидел Кастро.



След като смъква диктатурата на Батиста, кубинският бунтовник поставя завършек на стопанската система, учредена на
хазарта, на острова, като затваря една след друга дойните крави на американската мафия.

Към това се прибавя и интервенцията на Робърт Кенеди, брат на президента и министър на правораздаването, за справяне с проведената престъпност в Съединени американски щати.

Но през 1979 година проверяващата комисия в Камарата на представителите за убийствата на Джон Кенеди и Мартин Лутър Кинг не откри никакви доказателства, че мафията е взела участие в събитията от ноември 1963г. Тя обаче не отхвърли опцията за присъединяване на обособени нейни представители.

Убийство, подбудено от Централно разузнавателно управление на САЩ

В известния си полемичен филм от 1991 година, озаглавен просто „ Джей Еф Кей “, Оливър Стоун слага на напред във времето опцията Централно разузнавателно управление на САЩ, главната американска разследваща организация, да е провела тайно елиминирането на Кенеди.

Режисьорът не е единственият, който твърди това. Джин Гарисън, прокурор от Ню Орлиънс, който водил дълго контраразследване за убийството на Кенеди през 60-те години на предишния век, счита, че антикомунистически и антикастровски чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ са изиграли някаква роля.

Целта им е била да отстраняват президента, който дал да се разбере, че счита последователно да изтегли американските войски от Виетнам, където спорът се задълбочавал, само че Централно разузнавателно управление на САЩ считало, че американските ползи са сложени на карта там.

Точно по това време американската разследваща работа почнала да се намесва скрито в някои страни и да провокира промяна на режима, изключително в Латинска Америка. Фиаското в Залива на прасетата в Куба през 1961 година е образец за опита на Централно разузнавателно управление на САЩ да отстрани Фидел Кастро.

Освен това отчет на Централно разузнавателно управление на САЩ от 2013 година, който беше разкрит през 2015 година, сподели, че организацията е прикрила добре гибелта на Кенеди. Нейният тогавашен шеф Джон МакКоун е скрил информация от проверяващите в комисията „ Уорън “, отговарящи за следствието на убийството.



А точно обстоятелството, че Централно разузнавателно управление на САЩ е влезнала в контакт с Лий Харви Осуалд преди 1963 година и го е сложила под наблюдаване, след опита му да получи руско поданство по време на престоя си в Съюз на съветските социалистически републики сред 1959 и 1962 година, само че не дотам, че да му попречи да се достави с карабина Carcano по пощата, да си направи фотография с нея и да си послужи с оръжието, с цел да убие американския президент.

Теорията на Тръмп

Самият Доналд Тръмп също се включи във вихрушката от спекулации. По време на акцията за първичните избори на Републиканската партия той съобщи, че бащата на сенатор Тед Круз, един от съперниците му от кубински генезис, е бил виждан в наличието на Лий Харви Осуалд тъкмо преди убийството.

„ Какво е правел той с Осуалд тъкмо преди гибелта му? Това е извънредно “, сподели бъдещият американски президент по адрес на Рафаел Круз в изявление за Fox News, цитирайки таблоида National Enquirer.

„ Този човек е патогенен измамник “, реагира възмутено Тед Круз, който след това се съюзи с републиканския президент. Но този епизод беше запомнен.

Цитирайки туита на Тръмп в акаунта @potus, с който позволи публикуването на документите, демократът Адам Скиф иронизира: „ " @POTUS, значи ли това, че има разкрития за бащата на Тед Круз? “.

Източник: Profit.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР