Повече от квадрилион рубли - такава сума с 15 нули

...
Повече от квадрилион рубли - такава сума с 15 нули
Коментари Харесай

Руските компании изненадаха с квадрилиони печалби

Повече от квадрилион рубли - такава сума с 15 нули - е заявена от съветски компании пред Федералната данъчна работа през 2022 година Приходите на фирмите надвишиха прага от един квадрилион за първи път в историята на Русия. Как успяхте да постигнете такава необикновена фигура и какво може да значи това?

Приходите на фирмите през 2022 година са се нараснали съвсем двойно по отношение на 2021 година - от 655 трилиона рубли до 1,27 квадрилиона, съгласно Федералната данъчна работа. Приходите на организациите надвишават квадрилион през първите девет месеца на предходната година. Интересното е, че облагите на фирмите са нарастнали не толкоз доста - единствено с 5,9%, от 29,4 трилиона през 2021 година до 31,1 трилиона рубли. Компаниите са платили налог облага за съвсем 5,6 трилиона рубли. Според Федералната данъчна работа от 2015 година данъчната облага на фирмите непрестанно пораства, като се изключи 2020 година В годината на началото на пандемията облагата е намаляла с 8% по отношение на 2019 година

Що се отнася до приходите на фирмите, през 2018-2020 година те са приблизително 260 милиарда рубли. Рязък растеж на приходите стартира тъкмо през 2021 година - нарастване до 655 милиарда рубли, надлежно през 2022 година Отново рекорден растеж.

Какво изяснява толкоз забавна цифра с 15 нули? „ Рязкото нарастване на приходите на съветските компании през 2022 година се случи на фона на възходящите международни цени на силата и увеличението на износа на съветски енергийни запаси за страните от Европейски Съюз в навечерието на ембаргото. По-специално, през 2022 година Русия усили износа си на петрол, петролни артикули и минерални горива с 42,8%, до 383,7 милиарда $, износът на ВПГ със 7,9%, до 45,7 милиарда кубически метра, и за Европа с 20%. В същото време европейските цени на природния газ набъбнаха със стотици проценти, а междинните годишни международни цени на петрола с към 30% на годишна база. Оказва се, че главният принос за растежа на приходите има “Газпром ”, който усили приходите през 2022 година с 14,7%, до 11,7 трилиона рубли, а оперативната облага възлиза на 3,6 трилиона рубли, и други представители на петролната и газовата промишленост - “Роснефт ”, “Новатек ”, “Лукойл ”, “Татнефт ”, “Сургутнефтегаз ” “, изяснява анализаторът Владимир Чернов.

Миналата година цените се покачиха и за други съветски експортни артикули. По-специално, торовете демонстрираха висок растеж на международните цени, заради което приходите на “ФосАгро ” през 2022 година набъбнаха с 35,4%, до 569,5 милиарда рубли. Друг огромен поданик е “РусАгро ”, който е нараснал приходите си през 2022 година с 10% по отношение на 2021 година до 258,6 милиарда рубли, отбелязва Чернов.

Не единствено високите цени на силата, само че и ускоряването на инфлацията способстваха за растежа на приходите на съветските компании, счита Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на банка “Зенит ”.

Интересното е, че приходите са се нараснали съвсем двойно, а облагата на компаниите единствено с няколко %. Експертите изясняват това с възходящите разноски.

„ Дисонансът с темпа на напредък на облагата се изяснява с разноските за промяна на бизнеса и външнотърговската активност - увеличението на разноските за логистика и съоръжение, търсенето на нови снабдители, изкупуването на планове на задгранични компании в Руската федерация, “, споделя Евстифеев.

На първо място, дребното нарастване на чистата облага е обвързвано точно с увеличението на разноските на фирмите, което се случи на фона на външен напън и високи темпове на световна инфлация, освен в Русия. „ Най-голямо нарастване на разноските има в логистиката, защото заради пренасочването на експортните потоци логистичните направления се удължиха, а заради растежа на международните цени на силата горивото за тези доставки нарастна и докара до спомагателни разноски “, споделя Чернов. Преди това съветският нефт отиваше в европейските пристанища, само че в този момент е главно индийски и китайски, както и други страни. В същото време беше належащо да се заплаща в допълнение за превозването на съветски нефт още преди формалното ембарго, защото той към този момент беше станал отровен по време на разискването на глобите.

Що се отнася до вносителите, предходната година те внезапно изгубиха опцията да купуват доста западни артикули и услуги, съоръжение и машини. И бяха нужни доста старания и пари, с цел да се откри сурогат и нови канали за доставка. В същото време вносните артикули също нарастнаха доста. „ На фона на високите равнища на световна инфлация закупуването на първични материали, съоръжение, аварийни елементи и съставни елементи се увеличи в цените, тъй че фирмите бяха принудени освен да усилят разноските за доставката си, само че и самата покупка “, споделя Чернов.

Експертите не чакат повтаряне на двукратното нарастване на приходите на компанията през тази година.

„ За фирмите ще бъде мъчно да покажат сходна статистика тази година, защото износът на сила няма толкоз огромни упования. Но ниската инфлация и неналичието на земетресения на валутния пазар могат да запазят облагите на фирмите на равнището на междинните за последните пет години “, сподели Евстифеев.

Чернов даже чака спад в приходите и чистата облага на съветските компании. Първо, износът на съветски природен газ се срина и точно тази стока обезпечи най-голямото нарастване на приходите предходната година. Второ, морските доставки на нефт бяха с наложено ембарго и в този момент се продават с отстъпка.

„ Ако предходната година страните от Европейски Съюз към момента се опитваха да купят съветски енергийни запаси за бъдещето, тази година те би трябвало да изпращат енергийни запаси на Изток, което е доста по-скъпо от позиция на логистиката и по-евтино от позиция на крайната цена на артикули на фона на падащите международни цени на силата. Цените на торовете също внезапно паднаха тази година, както и на износа на зърно, само че тук въпреки всичко се чака растеж “, отбелязва Чернов.

Експертът назовава обменния курс на рублата единственият плюс за съветските експортьори през 2023 година, защото в този момент той е с 50% по-висок от юни предходната година, което значи, че приходите от експорт в рубли също ще бъдат по-високи със същата сума, в случай че не вземете поради отстъпката. Според Чернов в най-хубавия случай през 2023 година приходите на фирмите ще се усилят по отношение на 2021 година Въпреки това няма да е допустимо да надминем приходите от 2022 година, защото международните цени на петрола и износът на природен газ от Русия са паднали внезапно, заключва специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР