Към 85-ата годишнина от победата на съветско-монголските войски над Квантунската

...
Към 85-ата годишнина от победата на съветско-монголските войски над Квантунската
Коментари Харесай

Разгромът на „самураите“ при Халхин Гол принуди японските милитаристи да уважават силата на нашата страна

Към 85-ата годишнина от успеха на съветско-монголските войски над Квантунската войска

„ “, се споделя в изказване на съветското външно министерство. –

Според версията на някои проправителствени японски историци, след халхинголската локална война Токио сякаш се е отказал от борбата със Съюз на съветските социалистически републики, сключил е пакт за неутралитет с Москва, до момента в който

Японски създатели пишат: „

Самият конфликт е станал в регион, в който няма ясна демаркация на държавната граница. В резултат на това Квантунската войска претърпя съществено проваляне, а Съюз на съветските социалистически републики завоюва победа и с това извърши сложната задача за отбрана на Сибир и Далечния изток.

В реалност обаче японското политическо и военно управление продължава да гледа на Съветския съюз като на един от главните евентуални съперници. След събитията в Халхингол беше решено

През декември 1939 година е признат „ Ревизираният проект за създаване на мощта на сухопътните войски “. За да се освободят силите, нужни за бъдеща война, беше планувано, в случай че е належащо, внезапно да се понижи броят на японските войски в Китай (от 850 хиляди на 500 хиляди).

В същото време беше решено броят на сухопътните дивизии да се усили до 65, въздушните ескадрили до 160 и да се усили броят на бронираните елементи. 20 дивизии трябваше да работят на китайския фронт, останалите трябваше да бъдат ситуирани основно в Манджурия при положение на война със Съюз на съветските социалистически републики.

Крайният период за довеждане докрай на образованието е избран - средата на 1941 година

През септември 1939 година някогашният и предстоящ министър-председател на Япония, принц Фумимаро Коное, изяснява на немския дипломат в Токио Ойген От:

Японските военни не бяха удовлетворени даже от краткотрайното нормализиране на съветско-японските връзки, което беше препоръчано от политици и дипломати. Военният министър Шунроку Хата в изявление с сътрудник на вестник Asahi Shimbun сподели през декември 1939 година, че повода за неуспехите на Япония е неналичието на зоркост измежду хората във връзка с „ работата на аления демон “. Въпреки огромното проваляне при Халхин Гол, командването на японските сухопътни сили продължи подготовката за война против Съюз на съветските социалистически републики.

Началникът на Оперативния отдел на Генералния щаб на армията Сабуро Хаяши написа след войната:

Военният министър Хата непосредствено съобщи в японския парламент:

По виновност на японските управляващи съветско-японските връзки остават напрегнати през есента и зимата на 1939 година Възползвайки се от съветско-финландския въоръжен спор, който можеше да прерасне в огромна война против Съюз на съветските социалистически републики в европейската му част, японското командване форсира подготовката на Квантунската войска за акция на север: числеността й набъбна, дивизиите бяха оборудвани с най-новите оръжия.

В подготовката за настъпателни интервенции на руска територия, с цел да се увеличи маневреността на войските в условия на тайгата, безпътицата и дълбокия сняг, командването подреди подготовката на 9 хиляди шейни за Квантунската войска за превозване на тежки картечници и леки оръдия върху тях.

В резултат на ограниченията, подхванати през 1940 година, броят на дивизиите на Квантунската войска, ориентирани против Съюз на съветските социалистически републики, се усилва от 9 на 11, огромните отряди по границата в укрепените региони - от 8 на 13, въздушните полкове (включително разположените в Корея ) - от 18 до 22.

Японските военни историци признават, че „. В края на есента на 1939 година той създава различен оперативно-стратегически проект за войната против Съюз на съветските социалистически републики.

Целта на настъпателните интервенции беше с следваща окупация на Забайкалието, Северен Сахалин и Камчатка.

Ефектът от провалянето при Халхин Гол стана явен след нападението на Хитлер против Съюз на съветските социалистически републики, което беше възприето в Япония като " senzai itigu " - късмет едно на хиляда за реализирането на от дълго време лелеяните проекти за включване на руския Далечен Изток и Сибир в голямата японска източноазиатска колониална империя.

Подготвяйки милионна мощ за навлизане през лятото на 1941 година, японското военно-политическо управление, помнейки провалянето на Халхингол, очакваше да се бие против руските войски единствено в случай че те бъдат внезапно отслабени заради огромното прекачване на руски дивизии и военни техника на съветско-германския фронт. Това беше същността на тактиката „ зряла райска ябълка “, а точно изчакване на „ най-благоприятния миг “.

Според проекта на Генералния щаб на армията военните дейности против Съюз на съветските социалистически републики трябваше да стартират при редуциране на руските дивизии в Далечния изток и Сибир от 30 на 15, а авиацията, бронираните, артилерийските и други елементи с две трети.

Мащабът на прехвърлянето на руски войски в европейската част на Съюз на съветските социалистически републики през лятото на 1941 година обаче надалеч не дава отговор на упованията на японското командване. Според разследващия отдел на японския общоприет щаб на 12 юли, за три седмици след началото на германо-съветската война единствено 17 % от руските дивизии са били трансферирани от Далечния изток на запад, както и към една трета от механизираните единици.

В същото време японското военно разузнаване оповестява, че в подмяна на заминаващите войски Червената войска е попълнена посредством наборна работа измежду локалното население. Особено внимание беше обърнато на обстоятелството, че основно войските на Забайкалския боен окръг бяха трансферирани на запад, до момента в който в източното и северното направление на плануваните японски офанзиви групировката на руските войски на практика остана същата.

Останалият огромен брой руски самолети в Далечния изток имаше сдържащ резултат върху решението за започване на война против Съюз на съветските социалистически републики. До средата на юли 1941 година японският общоприет щаб разполага с информация, че единствено 30 руски авиационни ескадрили са трансферирани на запад. Особено безпокойствие беше съществуването на забележителен брой бомбардировачи в източните региони на Съюз на съветските социалистически републики.

Смяташе се, че при положение на японска офанзива против Съветския съюз съществува действителна заплаха от масирани въздушни бомбардировки непосредствено върху територията на Япония. Японският общоприет щаб разполага с разследваща информация за наличието в руския Далечен изток през 1941 година на 60 тежки бомбардировача, 450 изтребителя, 60 щурмови самолета, 80 бомбардировача с огромен обхват, 330 леки бомбардировача и 200 военноморски самолета.

Един от документите на щаба от 26 юли 1941 година гласи:

Съветските войски в Далечния изток и Сибир остават страхотна мощ, способна да даде съдбоносен отпор на японските войски. Японското командване не можеше да пренебрегне провалянето при Халхин Гол, когато императорската войска изпита от първа ръка военната мощност на Съветския съюз.

Германският дипломат в Токио От, обяснявайки позицията на Япония в отговор на настоятелните претенции на Берлин неотложно да удари Съюз на съветските социалистически републики от Далечния изток, заяви, че решението на Токио да влезе във войната против Съюз на съветските социалистически републики е повлияно от

Токио разбра, че едно е да забиеш нож в гърба на надвит зложелател и напълно друго да влезеш в борба с постоянна войска на такава мощна страна като Съветския съюз, готова за модерна война. Оценявайки групирането на руските войски в Далечния изток, вестник „ Хоти “ акцентира в броя си от 29 септември 1941 година: „.

На 4 септември 1941 година различен вестник, Мияко, написа:

Обещанието на Хитлер да превземе Москва със забавяне от единствено три седмици остава неизпълнено, което не разрешава на японското управление да стартира военни дейности против Съветския съюз, както е планувано. В навечерието на плануваното начало на войната, 28 август, в „ Тайния боен дневник “ беше изработен скептичен запис

На 3 септември 1941 година на съвещание на Координационния съвет на държавното управление и императорския щаб участниците стигнаха до заключението, че

По този метод може да се твърди, че съкрушителното проваляне на японските войски в локалната война на Халхин Гол, макар че съществено охлади жарта на японските генерали, които се опитваха да завземат руския Далечен Изток и Сибир в интерес на Япония, въпреки всичко не беше главната причина за отхвърли на Токио да извърши подлото нахлуване над Съюз на съветските социалистически републики през 1941 - 1942 година

Японското нахлуване против нашата страна, деликатно квалифицирано през тези години, не се състоя заради неуспеха на немския проект за „ блицкриг “ и запазването на високата отбранителна дарба на Съветския съюз в източните му региони.

В дните на честване на 85-ата годишнина от провалянето на японските „ самураи “ в монголските степи би трябвало да си напомним уроците от историята и да укрепим отбранителната дарба на източните региони на страната ни, изключително откакто, както ни споделиха и преди, Японският милитаризъм още веднъж „ надига глава “.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3270 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед26250Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед8639 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед53929 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед52876Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед79255Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед78283„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР