След като забраниха вноса на петрол, въглища и газ от

...
След като забраниха вноса на петрол, въглища и газ от
Коментари Харесай

Защо САЩ атакуваха руския атом

След като не разрешиха вноса на нефт, въглища и газ от Русия преди две години, Съединени американски щати продължиха да купуват съветско нуклеарно гориво. Сега глобите го засегнаха и него. Забраната обаче е измислена толкоз хитро, че нищо с изключение на цените не може да се промени. Защо е толкоз значимо за Съединените щати да запазят способността си да купуват съветско нуклеарно гориво?

Съединените щати постановиха възбрана за импорт на нискообогатен уран от Русия. Законът влезе в действие 90 дни по-късно и ще остане в действие до 2040 година

Законът обаче планува малка врата под формата на изключения от глобите: цели четири години - до януари 2028 година - Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, съгласно Държавния департамент на Съединени американски щати и Министерството на търговията на Съединени американски щати, ще може да издава позволения за импорт от Руската федерация при положение, че няма други източници на доставки или вносът на съветско гориво ще дава отговор на националните ползи на Съединени американски щати.

Местната компания “Центрус Енерджи ”, която е сътрудник на “Тенекс ” ( “Техснабекспорт ”t, дъщерна компания на “Росатом ”), към този момент предизвести, че ще кандидатства за такова позволение.

Установените квоти до 2028 година са много великодушни - към 460-470 хиляди тона годишно. За да разберете: през 2020 година, на фона на рецесията заради пандемията от COVID-19, която понижи търсенето на сила, Съединените щати внесоха 453 хиляди тона уран. През 2022 година – 588 хиляди тона съветски уран. През 2023 година доставките са се нараснали с съвсем 20% – до рекордните 702 хиляди тона. Това може да се изясни с опит за подготовка за възбрана на вноса на уран от Русия: Съединените щати закупиха гориво за бъдеща приложимост.

Според Министерството на енергетиката на Съединени американски щати “Росатом ” доставя обогатен уран, употребен като суровина за нуклеарно гориво, за повече от 90 търговски реактора в Съединени американски щати, което го прави номер едно задграничен снабдител за Съединените щати.

Руската нуклеарна промишленост е една от най-напредналите в света и извънредно конкурентна, само че американците просто не могат да се оправят с конкуренцията и по тази причина вкарват възбрана. „ За американците е мъчно да се конкурират с нас на интернационалната сцена. Веднага откакто им стане мъчно да се конкурират, те не подценяват нищо, в това число ограничения, които в действителност изкривявати подкопават всички интернационалните търговски стандарти “, сподели прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Едно време Съединени американски щати, дружно със Съюз на съветските социалистически републики, бяха измежду международните водачи в добива на уран. Сега Съединени американски щати даже не са в топ 15 на най-големите производители на уран, а всички първични материали са вносни.

Русия, в противен случай, е международен водач в нуклеарната промишленост, а освен в производството на гориво. Според данни на Съединени американски щати Русия управлява близо 50% от международния потенциал за нуклеарно обогатяване, а към 20% от горивото, употребявано в американските реактори, идва по контракти с съветски снабдители.

Съединените щати се трансфораха от водач в нуклеарната промишленост в новобранец заради личната си нелепост. Основната причина е подписването на съглашението сред Руската федерация и Съединените щати за преработката на високообогатен оръжеен уран в нискообогатен уран, т.е. в гориво за атомните електроцентрали на Съединени американски щати.

Този контракт не беше изцяло преференциален за Русия сега, защото цената на съветското гориво беше ниска. Но точно този контракт в доста връзки докара до упадъка на американската промишленост: американските атомни електроцентрали започнаха да купуват доста на ниска цена съветско гориво и по този метод банкрутираха личните си заводи. Така в Съединените щати остава работещ единствено един цех за обогатяване на уран в щата Ню Мексико, който принадлежи на европейския консорциум “Уренко ” (Великобритания, Германия, Холандия). Но той създава единствено една трета от годишното търсене на страната. Поради това Съединени американски щати са принудени да внасят забележителна част от готовото гориво. Има два съществени вносителя: “Уренко ”, който доставя гориво за Съединени американски щати от европейски фабрики, и съветският “Росатом ”.

Проблемът е, че няма други снабдители, а европейските производители не са в положение да усилят размерите на произвеждане на гориво, с цел да заменят големите количества съветско нуклеарно гориво. Ето за какво наложената от Съединени американски щати възбрана може официално да остане в действие цели четири години, само че на процедура вносът на съветско гориво може да продължи.

Съединените щати имат намерение да употребяват това време, с цел да усилят личния си потенциал за произвеждане на нуклеарно гориво. През последните две години, когато се обсъждаха наказания против нуклеарното гориво от Русия, Съединени американски щати към този момент поставиха старания. През октомври 2023 година “Центрус Енерджи ” стартира интервенции по обогатяване на уран в завода в Съединени американски щати в Пикетън, Охайо.

Съединените щати желаят да възстановят личната си уранова промишленост, което изисква пари. И с цел да получи финансиране, трябваше да се одобри този закон. Конгресът утвърди 2,7 милиарда $ за урановата промишленост на Съединени американски щати през тази фискална година, само че единствено в случай че администрацията наложи ограничавания върху вноса на съветски уран. Затова беше въведена възбраната, само че със закъснение на действието ѝ с цели четири години. Съединени американски щати към момента са мощно подвластни от съветското гориво и цялостната възбрана би довела до колапс на пазара на електрическа енергия.

„ Възстановяването на обогатяването на уран в самите Съединени американски щати е муден и доста безценен развой. Възможно е в Съединени американски щати да желаят да покачат цените на електрическата енергия по този метод като нужна мярка и да поддържат развиването на производството на лични електрически мощности “, споделя Александър Тимофеев, доцент от катедрата по информатика на РИУ “Плеханов ”.

Санкциите против съветското гориво могат да доведат до повишение на цените и това може да направи американския уран конкурентоспособен на вътрешния пазар на Съединени американски щати, защото тяхната технология за обогатяване е няколко пъти по-скъпа от съветската, изяснява Сергей Гришунин, ръководещ шеф на рейтинговата работа на НРА.

„ Но даже в случай че Съединените щати съумеят да върнат личното си обогатяване, е малко евентуално да могат да го създадат сравнимо по цена с съветския артикул. Въпреки копирането на съветската технология от европейците и Иран, съветският материал към момента е по-евтин “, прибавя Гришунин.

Съединени американски щати имат два завода за обогатяване на уран, изоставени през 2010 година, които ще се опитат да възстановят. За задачата те ще търсят уранов концентрат на пазара и това е главният проблем - няма непотребен концентрат на пазара. Вероятно Съединените щати ще се опитат да открият връзки с Узбекистан, който е главен производител на уран, и с Казахстан. Проблемът за тях е, че Узбекистан има дълготрайни връзки с “Росатом ”.

Дори в случай че си представим, че Съединените щати ще намерят уранов концентрат на пазара и ще върнат към живот две предприятия и ще запазят завода в Ню Мексико, тогава общо, съгласно специалист от Института по енергетика и финанси, те ще бъдат в положение да покрият единствено до 75% от американското търсене на гориво. Тоест няма да е допустимо да се отърват изцяло от вноса. И това може да отнеме доста повече от четири години - от пет до 10.

На доктрина Съединени американски щати могат да вземат и заменят съветското гориво с европейско. Но на процедура това не е толкоз елементарно, защото европейците не могат да усилят производството на гориво заради същия основен проблем със суровините - няма спомагателен уранов концентрат. Ако Съединените щати огънат европейците и получат тяхното гориво, тогава самите европейци ще би трябвало да се извърнат към Русия за нейното гориво за личните си електроцентрали.

„ За да заменят доставките от Русия, Съединени американски щати ще би трябвало да купуват европейски уран; надлежно Европа ще бъде принудена да купува артикули от „ Росатом “, защото прекъсването на атомна електроцентрала е извънредно сложен и рисков развой. На пазара няма огромни вносители, сравними с Русия. Имаме 33% от световния потенциал за обогатяване и извънредно ниски разноски за обогатяване “, споделя Гришунин.

Нарастващите цени удостоверяват, че търсенето на уран към този момент надвишава предлагането. В същото време международното ползване на нуклеарно гориво единствено ще нараства. Всички специалисти чакат тази наклонност. Предвид настоящия дефицит на уранов концентрат, това дава обещание забавни игри на пазара. „ Цените на урана неотдавна се покачиха: в случай че през 2021 година цените на урана бяха почти 30 $ за фунт, в този момент те са над 90 $ за фунт, т.е. цената се е утроила. В момента светът претърпява нуклеарен подем. В Европа нуклеарната сила е приета като принос за енергийния преход и като цяло в света се построяват доста нови атомни електроцентрали, тъй че всеки има потребност от нуклеарно гориво “, споделя Игор Юшков специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

В този смисъл съветското гориво надали ще остане без купувачи. „ Износът на уран не е толкоз преференциален за страната, колкото износът на въглеводороди. Затова не мисля, че това ще бъде някакъв грамаден проблем, изключително откакто те ще намерят купувачи на различни пазари “, сигурен е Юшков. През 2023 година Русия е изнесла уран на стойност 2,7 милиарда $ и завладя една трета от международния експортен пазар на уран.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3559 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед26953Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед8883 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед53949 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед52881Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед79261Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед78330„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР