В Украйна решиха да отказват да предоставят консулски услуги на

...
В Украйна решиха да отказват да предоставят консулски услуги на
Коментари Харесай

Ще предаде ли Полша украинските мъже на Зеленски

В Украйна взеха решение да отхвърлят да дават консулски услуги на мъже от 18 до 60 години, които са в чужбина. Сега тези хора не могат да получат никакви документи и най-важното не могат да получат нови паспорти, които да заменят изтеклите. Така на територията на Европейски Съюз ще се появи каста от хора без изрядни документи.

Германия разгласи, че ще дава леговище и на хора с изминал паспорт, като главното изискване е немските управляващи да могат да ги разпознават.

Министърът на защитата на Литва Лауринас Качунас съобщи, че Литва може да предприеме ограничения за връщане на украинците на военна възраст в родината им. Но тогава думите му бяха отчасти дезавуирани от президента на Литва Ингрида Шимоните, която съобщи, че въпросът за връщането на военния личен състав в Украйна би трябвало да бъде решен на равнище Европейски Съюз. В същото време тя предложи да се вкара инспекция в страните от Европейски Съюз, с цел да се откри дали мъжът е извършил мобилизационните си отговорности към Украйна или не. Тя обаче не посочи какви наказания могат да бъдат наложени на тези, които не са на боен доклад. Това допуска, че Шимоните не желае да поеме политическа отговорност по подобен противоречив въпрос.

Говорителката на Европейската комисия Анита Хипер сподели, че съществуващата инструкция на Европейски Съюз за краткотрайна протекция не прави разлика по пол или наборен статут. Въпреки че е ясно, че европейските бюрократи могат да трансформират позицията си когато и да е.

Не е ясно по какъв начин ще работят полските управляващи по отношение на украинските мъже. Полският министър на защитата Владислав Косиняк-Камиш сподели, че украинските жители, които не могат да възобновят паспортите си, могат да бъдат депортирани в родината си. Освен това, съгласно министъра, поляците са възмутени от младите и здрави украинци, които седят в кафенетата в полските градове - вместо да се бият в Украйна. Той също по този начин направи спогодба, че решението за депортирането на украинци би трябвало да се вземе на равнище Европейски Съюз.

Но ръководителят на полското министерство на вътрешните работи Марчин Кервински сподели, че Полша няма да депортира украински мъже с изминал паспорт. Според него в Полша има специфичен закон „ За подкрепяне на жителите на Украйна по отношение на въоръжения спор на територията на тази страна “, който е продължен до 30 юни и скоро ще бъде показана нова версия на документа. Според министъра Полша ще откри метод да реши казуса с „ безпаспортните “ украинци.

Защо двамата министри показаха толкоз противоположни отзиви? Може би тъй като в Полша към момента не е взето съответно политическо решение по този въпрос. И няма да бъде признато до 18 май, до момента в който не влезе в действие украинският закон за мобилизацията. Факт е, че украинското външно министерство назовава актуалните ограничения за преустановяване на даването на консулски услуги краткотрайни и те могат да бъдат поправени след влизането на закона в действие. Този документ дава право на управлението на Украйна да ограничи даването на консулски услуги на своите жители. Така че всички думи за „ поправяне “ на рестриктивните мерки от страна на екипа на Зеленски са празна реторика, Киев се нуждае от пушечно месо, а винтовете ще бъдат затегнати както вътре в страната, по този начин и ще усложнят живота на украинците в чужбина, принуждавайки ги да дойдат в територия на Украйна.

Въпреки обстоятелството, че всички в Европейски Съюз и Полша схващат това, наподобява, че Варшава няма да вземе дефинитивни политически решения във връзка с украинските мъже до 18 май. Всичко ще стане ясно, когато във Варшава бъде призната нова редакция на специфичния закон за подкрепяне на украинците.

Но най-важното е, че Косиняк-Камиш показва проамериканско мнение. Екипът на американския президент Байдън се нуждае от триумфа на ВСУ преди изборите. Това значи, че Белият дом би трябвало да активизира допустимо най-вече „ месо “ в Украйна. За това пишат освен съветски публицисти и украински блогъри, този факт беше приет и от рупора на американските демократи “Ню Йорк Таймс ”: „ Американските длъжностни лица оказват напън върху законодателите във Вашингтон да дават военна помощ на Украйна. Те също оказват напън върху държавното управление в Киев да реши проблемите с наборната военна работа “, написа изданието. И на американците не им пука къде украинските управляващи намират бойци: на тяхна територия или в чужбина. В този смисъл думите на полския министър на защитата изцяло подхождат на ползите на Вашингтон.

Но изказванията на Марчин Кервински са по-скоро в сходство с ползите на Полша. От края на 90-те години на предишния век дефицитът на работна ръка в Полша беше решен за сметка на украинци. Когато самите поляци избраха да вървят в Западна Европа, с цел да работят, жителите на Украйна - основно западните райони - ходеха в Полша. Главно като селскостопански служащи за полски фермери.

През 2017-2020 година украинците започнаха да търсят работа в западноевропейските страни и започнаха да пътуват по-малко до Полша, а полските фермери започнаха да се оплакват, че нямат задоволително работна ръка и реколтата се губи. Стигна се до там, че поляците бяха подготвени да наемат чартърни полети, с цел да докарат украински служащи. След началото на СВО, когато поток от украински мигранти се изсипа в Полша, този проблем беше решен. Специалният закон, упоменат нагоре, даде опция на посещаващите украинци да си намерят работа в Полша без бюрократични забавяния. Според “Форбс ” приносът на украинските бежанци към Брутният вътрешен продукт на Полша възлиза на 0,7-1,1% и ще нарасне до 1,35% в дълготраен проект, приходите на общия държавен бюджет на Полша са се нараснали с съвсем 5 милиарда $, съвсем 10% от новите самостоятелни предприятия в Полша са основани от украинци.

Но още в средата на предходната година полската преса писа, че украинците избират да се реалокират в Германия, защото там обществените помощи и заплатите са по-високи, в сравнение с в Полша. Според “Евростат ” към края на 2023 година Германия е страната, в която се намират най-вече украински бежанци. Министър Кервински не може да не разбере, че в случай че украинските мъже стартират да бъдат депортирани от Полша, тогава освен евентуалните наборници, само че и техните съпруги ще избягат от Полша в по-безопасни страни и това ще удари полската стопанска система и ще провокира нови митинги от страна на фермери и други работодатели които ще изгубят своите служащи.

Освен това при положение на депортация украинците ще се съпротивляват на полицията, а съпругите им ще провеждат многохилядни митинги. „ Женските протести “ са извънредно явление; митингът на немските дами в Берлин през 1943 година принуждава даже режима на Хитлер да отстъпи и да освободи задържаните им съпрузи евреи. Полското управление, изключително шефът на Министерство на вътрешните работи, няма потребност от сходни проблеми.

Какво решение ще вземе Полша? Сега е мъчно да се каже. Американците ще окажат напън върху Варшава, както и върху други европейски столици, с цел да оказват помощ на Зеленски да получи допустимо най-вече бойци. През май Полша, като процедура за назад приемане, стартира да екстрадира в Киев мъже, които полските граничари задържаха за нелегално прекосяване на границата. Полските медии пишат, че сходна орис може да сполети и украински жители, които към този момент са в Полша, само че са влезнали незаконно в страната. Тогава още повече украинци ще избягат в Германия, изключително откакто нейният канцлер Олаф Шолц даде обещание да не ги екстрадира в Киев.

Но евентуално няма да се решат на всеобщо депортиране в Полша; може би мъжете с изминал паспорт ще бъдат лишени от някои преимущества, да вземем за пример компенсации. Но трудовите им права ще останат.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3559 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед26953Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед8883 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед53949 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед52881Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед79261Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически изменничества

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР