Повече от 50 години след като последният американски войник напусна

...
Повече от 50 години след като последният американски войник напусна
Коментари Харесай

Виетнам и САЩ заздравиха връзките си

Повече от 50 години откакто последният американски боец напусна Виетнам, Джо Байдън дойде в Ханой, с цел да подпише съглашението, което ще сближи някогашните врагове повече от всеки път.


Всеобхватното стратегическо партньорство с Виетнам е значимо усъвършенстване на връзките със Съединени американски щати. То е кулминационната точка на непрестанния блян на Вашингтон през последните две години да укрепи връзките си с Виетнам, които счита за основни за противопоставяне на въздействието на Китай в Азия.

Това не е малко достижение. Партньорството с Вашингтон е най-високото равнище на дипломатически връзки, разширени от Виетнам - един от най-старите и правилни другари на Китай.

Байдън съобщи пред кореспонденти в Ханой, че американските дейности не са ориентирани към въздържане или уединяване на Китай, а към поддържане на стабилността в сходство с интернационалните правила.

" Искам Китай да успее в икономическо отношение, само че желая да съумява в сходство с разпоредбите ", сподели той.

Признаците за възстановяване на връзките към този момент подразниха Пекин, който ги назова още едно доказателство за американския " нрав на студена война ".


Но Ханой е обмислил това, споделя Ле Хонг Хиен от сингапурския институт ISEAS-Yusof Ishak, като прибавя, че съглашението със Съединени американски щати е " по-скоро алегорично, в сравнение с доста ".

Споразумението може и да има алегоричен темперамент, само че по-близките връзки сред Ханой и Вашингтон могат да значат по-добри бизнес покупко-продажби и по-малка взаимозависимост от Китай.

Виетнам разполага с млада и високообразована работна мощ. Той също по този начин предизвиква духа на предприемачество, което го прави извънредно прелъстителен за американските вложители - изключително за тези, които желаят да реалокират индустриалните си бази от Китай.

През последните години огромни компании, измежду които Dell, Гугъл, Microsoft и Apple, реалокираха елементи от веригите си за доставки във Виетнам. Съединени американски щати също по този начин считат, че това е обещаващ пазар за оръжия и военно съоръжение, защото Ханой се пробва да се откъсне от Москва.

Вашингтон също по този начин желае да помогне на Виетнам да стане неразделна част от международната верига за доставки на полупроводници и да развие своя бранш на електрониката - области, които станаха противоречиви, до момента в който Съединени американски щати се пробват да лимитират достъпа на Китай до съвременни технологии./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР