Повече от 5 млрд. евро се инвестират през периода 2014-2020

...
Повече от 5 млрд. евро се инвестират през периода 2014-2020
Коментари Харесай

До 2020 г. България ще получи над 5 млрд. евро за пътища и саниране

Повече от 5 милиарда евро се влагат през интервала 2014-2020 година в България от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, Програмата за развиване на селските региони и няколко стратегии за европейско териториално съдействие за развиване на българските райони. Средствата са за градеж и рехабилитация на пътища, гранични контролно-пропускателни пунктове, ремонт на учебни заведения и здравни заведения, саниране на жилищни здания, ограничения за отбрана от наводнения, развиване на стопанства и предприятия, възобновяване на градската среда и селата, поощряване на туризма и други

Регионалният министър Петя Аврамова взе присъединяване в сряда в среща на Комитета по политиката за районно развиване на Организацията за икономическо съдействие и развиване в Атина, Гърция. Пред участниците във форума на тематика „ Мегатенденциите: да изградим по-добро бъдеще за районите, градовете и селските региони “ министърът обърна внимание, че през последното десетилетие България получи скъп опит при ръководството на политики, което оказа помощ националната районна политика да придобие ново измерение.

Глобалните мегатенденции като дигитализацията, демографските промени, изменението на климата, дефицитът на запаси, урбанизацията, миграцията, сигурността въздействат непрестанно върху нашите общества и стопански системи, като трансформират метода, по който хората живеят и работят. Тези водещи трендове не следва да се възприемат като опасност, тъкмо противоположното, те разкриват нови благоприятни условия за развиване пред нашите стопански системи, уточни Петя Аврамова. Тя означи, че технологиите, нововъведенията и дигитализацията могат да бъдат спомагателен тласък за основаване на стопански напредък и приобщаване, като би трябвало да се основават повече на практика модели и съответни механизми, които бързо да приспособяват системите на ръководство на централно и локално равнище към новите трендове.

Петя Аврамова акцентира, че обезпечаването на софтуерен трансфер и цифровизация и намаляването на разликите са измежду главните цели на България, само че основаването на цифрови умения и построяването на нужната инфраструктура остават едни от най-големите провокации. Същевременно цифровата промяна разполага с огромен капацитет за основаване на нови работни места, повишение на продуктивността и конкурентоспособността на предприятията. Създаването на модерни политики за решение на обществените, софтуерните и екологични проблеми са главното предизвикателство пред построяването и ръководството на интелигентните градове и селските региони.

България е в преговорен развой за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване дружно с Бразилия. Страната ни е с доста положителни вероятности за участие в кратковременен проект, стана ясно на съвещанието, с оглед изпълняваните планове и ангажимент от държавното управление.

Като резултат от министерската среща беше призната декларация, включваща ограничения за обезпечаване на по-добро бъдеще за районите, градовете и селските региони.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР