Повече от 200 язовира у нас са опасни за населението,

...
Повече от 200 язовира у нас са опасни за населението,
Коментари Харесай

Над 200 са опасните язовири в страната, спешно ще укрепват яз. Бели Искър

Повече от 200 язовира у нас са рискови за популацията, а близо 80 са в предаварийно положение. Това събощи заместник-главният прокурор Ася Петрова на специфичен брифинг през днешния ден. Въпреки сериозните проблеми с водоемите, досега по този начин и няма осъдени за неизпълнени наставления - вместо да бъдат санкционирани, на нарушителите са издадени нови наставления. Те обаче всеобщо не се съблюдават, разяснява тя

Прокуратурата не е съгласна с изказванията, че причина да няма осъдени е неприятното законодателство. " В закона за водите има написани текстове, въз основа на които от организацията могат да постановат санкции. ", уточни заместник-прокурор Петрова. Тя акцентира, че отлагането и непредписването на наказания във връзка с рисковите язовири е " тежко укоримо деяние ".

Започва процедура, която може да приключи с санкция за министъра на районното развиване и благоустройството за това, че не са подхванати дейности по укрепването на язовир " Бели Искър ", за който прокуратурата сигнализира още през февруари тази година, че е в неизправно положение и би трябвало да се подхващат незабавни ограничения, заяви още Ася Петрова

По-рано през днешния ден и министър председателят Борисов разгласи при започване на съвещанието на Министерски съвет, че е получил писмо от основния прокурор, въз основа на което е разпоредил да се подхващат незабавни ограничения за укрепването на бент. " Бели Искър ".

" Имам писмо от основния прокурор по отношение на направените инспекции по язовирите в последните години. Резюлирал съм го до министъра на стопанската система, на екологията, на Министерство на регионалното развитие и кмета на София да се извършат незабавни ограничения, да се изпълнят рекомендациите по допустимо най-бързия метод. По принцип рекомендацията е за язовир „ Бели Искър “, съобщи министър-председателят при започване на държавното съвещание.

Ремонти на бент. " Бели Искър " към момента не са почнали, въпреки да има установени от дълго време проблеми. Отговорността кой да ги извърши се трансферира сред няколко министерства, Столична община, регионалната администрация и концесионера " Софийска вода " няколко организации. Затова и прокуратурата преди няколко дни е сезирала страната и общината да подхващат незабавни ограничения.

От КЕВР са излезли със мнение, че концесионерът не би трябвало да се натоварва с капиталови планове, визирайки и поправки. Прокуратурата обаче е на тъкмо противоположното мнение, а точно, че концесионерът е задължен да се грижи за поддържането на обекта в редовност. Язовирът има акт за държавна благосъстоятелност, само че според концесионния контракт, язовирът се стопансва от концесионера " Софийска вода “. Има няколко плана за укрепването и ратова работим дружно с министъра на районното развиване и благоустройството, с цел да може да се откри най-хубавата форма, разяснява на собствен ред и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР