Повече от 200 български военнослужещи, които изпълняват задачи в девет

...
Повече от 200 български военнослужещи, които изпълняват задачи в девет
Коментари Харесай

Шефът на генщаба поздрави военните ни в чужбина

Повече от 200 български военнослужещи, които извършват задания в девет интервенции и задачи отвън страната посрещат зад граница утрешния 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската войска. Чрез видеоконферентна връзка с националните командири на главните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали, през днешния ден, 5 май, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов поздрави военнослужещите и техните фамилии от свое име и от името на министъра на защитата Красимир Каракачанов. Адмирал Ефтимов им пожела здраве, сила, сполучливо осъществяване на настоящите задания и завръщане в Родината безаварийно и в период, след привършване на задачите.

„ В тази конюнктура, когато повече от всеки път ни е необходим дух и кураж, дано Свети Георги да ни закриля! Да пази всички вас, които сте на задачи и интервенции зад граница, с цел да може както заминахте по проект, по този начин и да се върнете. Това е наш приоритет “, съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Той посочи, че въпреки и в усложнената конюнктура на международна пандемия, през последните два месеца България сполучливо и в период извърши ротацията на контингентите си зад граница. Българските военнослужещи са обезпечени с нужните средства за персонална отбрана.

Най-големият български боен контингент все още е в Афганистан, където въоръжените сили вземат участие в задачата на НАТО за подготовка, съветване и подкрепяне „ Решителна поддръжка “ със състав до 160 военнослужещи. В Кандахар българските военнослужещи извършват задания по защита на вътрешния периметър на база „ Летище Кандахар “, надзор на автомобилния и пешеходен трафик на контролно-пропусквателен пункт 4 в базата и образование, съветване и подкрепяне на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална войска. Полковник Светлозар Стефанов, народен пълководец на 40-ия контингент, рапортува за ситуацията там, която остава комплицирана и нестабилна, и акцентира, че с изключение на основаната организация за посрещането на празника 6 май, са взети ограничения и за съблюдаване на противоепидемичните условия.

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров акцентира, че със своите дейности в задачите зад граница военнослужещите способстват за одобряването на високия престиж, който има нашата страна и Въоръжените сили измежду съдружните сътрудници в НАТО и Европейския съюз. Близо 23 900 военнослужещи са взели участие в задачи и интервенции отвън страната от началото на българските участия в тях, сподели още генерал-лейтенант Любчо Тодоров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР