Повече от 100 души бяха убити след земетресение, което удари

...
Повече от 100 души бяха убити след земетресение, което удари
Коментари Харесай

Над 100 убити след земетресение в Непал

Повече от 100 души бяха убити след земетресение, което удари далечен западен Непал в петък.

Силите за сигурност са били ситуирани, с цел да подкрепят избавителните интервенции в скалистите региони Джаджаркот и Западен Рукум, на 500 км (310 мили) западно от Катманду.

Силни земетресения бяха усетени надалеч в непалската столица и в градове в прилежаща Индия, в това число Делхи.

Говорителят на армията сподели, че над 100 души са били ранени. Болницата на Джаджаркот е цялостна с ранени.

Още три труса бяха усетени в границите на един час след труса и доста хора прекараха остатъка от нощта навън заради боязън от нови земетресения и вреди по къщите им.

Видеозаписи в локални медии демонстрират срутени фасади на многоетажни тухлени къщи. В изявления в обществените медии хората бяха снимани да копаят в руините в тъмното, с цел да извадят оживели от останките на срутени здания.

Премиерът на Непал Пушпа Камал Дахал дойде в засегнатия район в събота, откакто изрази своята „ дълбока тъга “ от загубата на живот и имущество, породени от земетресението, в обществената медийна платформа X. Той сподели, че е наредил на службите за сигурност неотложно да стартират избавителна активност и интервенции за подкрепяне.

Но тези интервенции по търсене и избавяне са възпрепятствани от блокирани пътища от свлачища, провокирани от земетресението.

Шефът на полицията на област Джаджаркот Суреш Сунар сподели пред организация Ройтерс, че е мъчно да се получи цялостна картина на случилото се.

„ Аз самият съм навън. Събираме детайлности, само че заради студа и нощта е мъчно да получим информация от отдалечени региони “, сподели господин Сунар пред Ройтерс.

Земетресението е записано в 23:47 локално време (18:02 GMT), съгласно Центъра за наблюдаване и проучване на Непал.

Геоложката работа на Съединени американски щати мери земетресението с магнитуд 5,6 и сподели, че е плитко земетресение, което значи, че се е случило по-близо до земната повърхнина.

Непал е ситуиран по продължение на Хималаите, където има огромна сеизмична интензивност.

Миналия месец земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер беше записано в западния квартал Баджанг, което докара до пострадвания.

През 2015 година страната претърпя две опустошителни трусове, при които починаха 9 000 души, а 22 309 бяха ранени.

Първото, на 25 април 2015 година, беше земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, което аргументи множеството вреди и загуби на живот. Последваха огромен брой вторични земетресения, в това число един с магнитуд 7,3 през май същата година.

Според Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC) земетресенията са разрушили или развалили повече от 800 000 къщи основно в западните и централните региони.

Правителствени здания, някои сектори от пътища и фамозните исторически монументи на долината на Катманду - обекти на международното завещание на ЮНЕСКО - бяха унищожени или развалени, като доста села на север от Катманду бяха разрушени.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР