Повече от 10 хиляди французи и чужденци от различни страни

...
Повече от 10 хиляди французи и чужденци от различни страни
Коментари Харесай

Над 10 хиляди парижани се закичиха с мартеници

Повече от 10 хиляди французи и чужденци от разнообразни страни закачиха на китките си в Париж червени и бели сплетени конци и се причислиха към остарялата българска традиция в месеца, в който посрещаме пролетта. В акцията " Мартеница от България ", инициирана от Българския културен институт в Париж, във френската столица бяха раздадени хиляди български мартеници. А доброволци разказваха на любопитните поданици и посетители на града историята на една от най-старите обичаи, които се честват у нас на 1 март, и разкриваха актуалното обръщение и стойност на този бит. Това заяви за ДУМА Десислава Бинева, шеф Български културен институт в Париж.

На няколко емблематични за френската столица места, сред които площадът Трокадеро против Айфеловата кула, артистичният квартал Монмартър и базиликата " Сакре кьор ", в деня, когато българите си честитят Баба Марта, излезлите за разходка в града получиха мартеници–гривни с благопожелание за здраве и вяра.

Проектът " Мартеница от България " е самодейност на Българския културен институт в Париж и следва идеята на институцията за разпространение на актуалната просвета и обичаи на страната ни по наличен и съвременен метод пред необятна интернационална аудитория.

От 2017 година детайлът " Мартеница " е вписан в Представителния лист на детайлите на нематериалното културно завещание на човечеството на ЮНЕСКО след обща номинация на четирите страни, които споделят обичая: България, Румъния, Молдова и Северна Македония. Макар за произхода на мартеницата ( " мартинка " в Северна Македония и " мартишор " на север) да се спори, а легендите към нея да са разнообразни, българите, македонците, румънците и молдовците си разменят вплетени бели и червени конци от прежда на 1 март в очакване настъпването на пролетта.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР