Повече желаещи се записаха тази година за трета матура по

...
Повече желаещи се записаха тази година за трета матура по
Коментари Харесай

Повече желаещи за трета матура по избор в Пловдивско

Повече искащи се записаха тази година за трета матура по избор, макар че общият брой на зрелостниците в региона е малко по-малък от предишното лято.

Учебните заведения в Пловдивско ще би трябвало да провеждат първата наложителна матура по български език и литература за 4517 зрелостници, при 4580 в предходната постоянна акция. Толкова дванайсетокласници са подали заявление да се явят на държавния зрелостен изпит, оповестиха от Регионалното ръководство на образованието.

Втората наложителна матура, само че по избираем предмет, се чака да държат 3553-ма от завършващите приблизително обучение. Други 951 от професионалните гимназии ще си спестят явяването по втора общообразователна дисциплинираност и желаят да им се признае оценката от държавните изпити по специалността. Законът го разрешава, само че би трябвало да устоят и теорията, и практиката.

За поредна година няма изненада в желанията за предмет на втората наложителна матура. Най-много са мераклиите да вземат решение теста по британски – 1250. Следват биология и здравно обучение – 813, и метафизичен цикъл – 489. За държавен зрелостен изпит по география и стопанска система са се записали 374 зрелостници, по математика – 276, по физика – 24. По непознатите езици разпределението е: немски – 65, испански – 41, френски – 34, италиански – 25, съветски – 20.

Мераклиите за трета матура по избор са 92, а предходната година бяха 60. Най-много са избрали още веднъж британски език – 48, други 15 желаят да държат математика, а 12- физика. Петима са се записали за философия, а по четирима – за химия и история. Двама са показали биология.

Пак се обрисуват и бутикови матури, които ще се провеждат единствено за по един зрелостник. Така е с третата матура по съветски и по география. Има и 10 ученици на професионални гимназии, които желаят държавните изпити по специалността да им се признаят за оценка от трети зрелостен изпит – за втория са показали дисциплинираност, която вероятно ще им би трябвало за кандидатстване в университет.

Обикновено на трета матура се явяват по свое предпочитание младежи, които желаят да продължат образованието си в чужбина и при балообразуването в определената компетентност взе участие оценка от държавен зрелостен изпит по даден предмет.

Тази година матурата по български език и литература е на 19 май, а по втори избираем предмет – на 21 май.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР