Поуката от случая с „Кеймбридж аналитика“ е, проста – че

...
Поуката от случая с „Кеймбридж аналитика“ е, проста – че
Коментари Харесай

Красимир Стойчев: За да има демокрация, социалните платформи трябва да са платени

Поуката от случая с „ Кеймбридж аналитика “ е, елементарна – че „ демокрацията такава, каквато я познаваме, е на път да си отиде . Това разяснява в предаването „ 120 минути “ Красимир Стойчев – първият притежател на дигитален мобилен оператор в България и човек, развивал доста бизнес инициативи, свързани с интернет.

Опасността идва от това, че „ Facebook “ е сполучлива платформа, „ която вършее вашите данни “, сподели той. И добави, че в случай че през 2008 година приходът за компанията от един консуматор е била 2 $, в този момент е 20, тъй като той става все по-ценен с данните си, „ т.е. „ Facebook “ за тези 10 години е намерил метод да жъне повече и повече данни за вас “.

Гениалното на „ Кеймбридж аналитика “ и някои други компании е, че съумяват да извлекат психографска информация от данните във „ Facebook “ – за отношението ви към света, вашата ценностна система, вашите вярвания и очаквания, разяснява гостът. „ Тя разрешава политическата реклама да се настройки по този начин във вашия фийд, че да ви въздейства по най-силния вероятен метод (...) Това непосредствено въздейства върху вашето мислене и реакции “.

От една страна ви се дава от ден на ден такава информация, каквато желаете да консумирате, най-после попадате в балон и не получавате никаква друга информация, само че реагирате остро на всички отвън този балон. По този метод ви изолират в съответна група по психографски метод и вие към този момент сте доста елементарно манипулируем . Това може да се показва както в политически послания, в търговски, само че и във образуване на нападателни групи за напън в обществото, уточни той.

При добър психографски инструментариум въз основата на 300 лайкове във „ Facebook “ може да се направи по-добър профил, „ в сравнение с жена ви ви познава “ – логаритмите са разбор са толкоз рафинирани, посочи гостът.

Стойчев дефинира „ Facebook “ като „ инструментариум, който става все по-опасен, изключително за младите “. Ако има компрометиращи данни за вас, които може да са всичко, даже лекомислени фотоси, те могат да бъдат употребявани срещу вас в един миг. Неслучайно Съединени американски щати разгласи, че претендентите за визи ще би трябвало да заявяват профилите си в обществените платформи. „ Ерго това значи, че те ще могат да извлекат тази информация “, сподели той.

За да има народна власт, би трябвало да преминем към заплатен модел на всички тези обществени платформи , счита гостът. „ Нищо не е гратис, вие сте продукта на тази платформа. Докато не се премине към заплатен модел – когато вие плащате, няма реклама и няма продажба на вашите данни, до тогава демокрацията е в доста огромна заплаха “.

„ В България има голямо количество хора, които имат вяра в какви ли не идиотщини , които нямат нищо общо с действителността, т.е. те елементарно възприемат подправени мемове “.

Стойчев предвижда края на обществените платформи в този им тип , като уточни, че разпоредбите на Европейски Съюз за регулация на частните данни (GDPR) в огромна степен ще лимитират продажбата на персонална информация.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР