Потомственият воденичар от Калофер Александър Цветков даде висока оценка на

...
Потомственият воденичар от Калофер Александър Цветков даде висока оценка на
Коментари Харесай

Водните съоръжения в музей „Етър“ са реставрирани и консервирани



Потомственият воденичар от Калофер Александър Цветков даде висока оценка на реконструкцията на водните уреди в Регионалния етнографски музей „ Етър “. Майсторът взе участие в стартирането на двете воденици – караджейката и долапкинята, и откри, че употребяваните материали са с високо качество. Според воденичаря си проличава, че са вложени обилни средства в механизмите на оборудванията, а осъществената реорганизация е на високо професионално равнище.

 В интервала 2021-2023 година е осъществена най-пълната реституция и консервация на всички водни уреди. Това се постанова, защото механизмите им са износени от дългогодишната употреба. При подмяната на задвижващите механизми и водоподаващите улеи е употребен същия тип материал, както в предишното, при съблюдаване на обичайна технология.

Единствената в България сбирка от настоящи уреди, задвижвани с вода се намира в музей „ Етър “. Те са 10 на брой и нямат аналог в другите европейски музеи, защото действат по достоверен метод, а работните им елементи са истински. Това са воденични камъни, мелнични механизми, тепавичарски чукове, чаркове за плетене на шнур и други



Разположението на водните уреди е обусловено от съществуващата от 70-те години на ХІХ век истинска вадищна система и заварените на терен воденица караджейка, тепавица и валевица (ХVІІІ–ХІХ век). Изграждането на другите обекти стартира напролет на 1963 година и приключва година по-късно, когато музеят е открит.

Оформена на две равнища, вадата дава опция едно и също количество вода да задвижи две групи уреди. Освен заварените на терен, са направени възстановки или са пренесени съществували в Габровско през ХVIII и XIX век. На първо равнище са механично точило за точене на ножарски произведения, тепавица, воденица караджейка, струг за гаванки и танури, валявица. На второто равнище са гайтанджийница, воденица долапкиня, струг за бъклици, бичкиджийница (дъскорезница) и втора валявица.

Колекцията от водни уреди в музей „ Етър “ показва майсторлъка на балканджията да впрегне силата на водата и неговата съобразителност в основаването на разнообразни съоръжения, които икономисват труд, облекчават работния развой, усилват производството и усъвършенстват качеството на изделията.



Реставрацията на водните уреди е част от дейностите по план на Община Габрово „ РЕМО „ Етър “ – музей за изобретателен културен туризъм “ на обща стойност 10 497 161.15 лева по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година с финансиране от Европейския фонд за районно развиване, национално съфинансиране и кредитен запас от финансов инструмент. Проектът разреши реализирането на огромни усъвършенствания на инфраструктурата за повишение туристическата прелест на музея, които да основат опция за несезонен, непрекъснат културен туризъм, и привлекат спомагателни гости.

Осъществено е също преустрояване на къща „ Кръстник-Колчов Хан “ с отделяне на отворени обществени пространства и мултифункционални зали за изложения и работа с публики. Изградени са детски обучителен център, мобилна сцена навън и спомагателни паркоместа. Помещението за пещи за керамика за отделяне на грънчарско ателие е ремонтирано. Изработени са макет на музея, осведомителни табели и осведомителна система за показване на двуезична аудио-визуална информация за обектите, маршрутите, експозициите и събитийния календар; доставени са мобилни шатри. За възстановяване на достъпа за хора с увреждания са закупени микробус и електрическа количка.

 Приключват преустройството на хотел „ Етър “ с отделяне на административна част, конферентен блок, резидентски център, хотелска част и механа-ресторант, построяването на архитектурно-художествено осветяване, ремонтът на експозиционните площи в обектите по чаршията, на оранжерията и учебното заведение към РЕМО „ Етър “ за превръщането му в база за образования по реституция, консервация и запазване на движимото културно завещание.

______________________________________________________

Тази обява е основана в границите на контракт № BG16RFOP001-6.002-0008-C01„ РЕМО „ Етър “ – музей за изобретателен културен туризъм “, който се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване, както и от кредитен запас от Регинален Фонд за градско развиване и банка ДСК. Цялата отговорност за наличието на обявата се носи от Община Габрово и при никакви условия не може да се смята, че тя отразява формалното мнение на Европейския съюз и Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 година

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР