Потенциален фактор за съставяне на ново правителство е партията Глас,

...
Потенциален фактор за съставяне на ново правителство е партията Глас,
Коментари Харесай

Прокремълският популист Фицо спечели изборите в Словакия, но ще му трябват съюзници за управление

Потенциален фактор за сформиране на ново държавно управление е партията " Глас ", която зае трето място с 14.7% от гласовете Лидерът на " Прогресивна Словакия " Михал Шимечка се надява, че може да сформира кабинет Ново държавно управление на Фицо може да подкопае напъните на Запада да остане обединен в подпомагането на Украйна против експанзията на Русия
Левият някогашен министър председател на Словакия Роберт Фицо победи на парламентарните избори след акция за преустановяване на военната помощ за Украйна, само че ще би трябвало да завоюва съдружници, с цел да сформира идващото държавно управление. Това демонстрират съвсем цялостните резултати от вота в неделя. Партията на Фицо SMER-SSD завоюва 23.37% от гласовете, демократичната " Прогресивна Словакия " (PS) с водач Михал Шимечка е втора с 16.86%, а партията Hlas (Глас), която може да се трансформира в главен фактор за сформиране на идващото държавно управление, е трета с 15.03%.

Екзитполовете сочеха, че победител е PS, само че прогнозите на два словашки новинарски уеб страницата, основани на резултати от 90% от изборните региони, демонстрират, че Фицо е първи с разлика от към 5-6 процентни пункта.

Така Фицо си обезпечава опция да се опита да сформира съдружно държавно управление, което би могло да подкопае напъните на Запада да остане обединен в подпомагането на Киев против експанзията на Русия.
Реклама
Победата му ще провокира паника във Вашингтон и Брюксел, защото може да докара до появяването на още един анти-украински глас в Европейски Съюз наред с унгарския министър председател Виктор Орбан. Фицо се опълчва на глобите против Русия и също по този начин твърди, че водената от НАТО поддръжка за Украйна подкопава националния суверенитет.

" Задачата на Запада в този момент е да не губи Словакия и да се ангажира градивно с Фицо, само че мисля, че Москва чества протичащото се и то ще се преглежда като пукнатини в източната част на Европа, довело до това, че Унгария към този момент не е сама ", споделя пред Financial Times словашкият анализатор Милан Ниш от Германския съвет за външни връзки.

Резултатът от предварителните избори възраждат политически популиста Фицо, против който се водят каузи за корупция и предходната година оцеля при опит на съперниците му да смъкват депутатския му имунитет. През 2018 година той беше заставен да подаде оставка като министър председател на фона на всеобщи улични митинги, провокирани от убийството на публицист, който разследваше корупция, и на неговата избраница.
Реклама Сложни комбинации
Сега Фицо би трябвало да откри задоволително съдружници измежду разпокъсаните политически партии в Словакия, с цел да избегне нови избори. От май страната има служебно държавно управление, назначено от президента Зузана Чапутова, откакто предходната коалиция се разпадна.

Потенциален фактор за сформиране на ново държавно управление е партията " Глас " на различен някогашен министър-председател, Петер Пелегрини, която зае трето място с 14.7% от гласовете. Пелегрини заместваше Фицо на поста, преди да се скара с някогашния си наставник и да напусне SMER, с цел да сътвори " Глас ". Сега Пелегрини остави отворени опциите си за бъдещи обединения в телевизионни мнения, откакто резултатите станаха по-ясни.
Фицо завоюва посредством " разпространение на боязън ". Беата Балогова, редактор на вестник SME
Изглежда, че за Фицо има път към работеща коалиция, в случай че сплоти напъните си с по-малка крайнонационалистическа партия и оправи връзките си с Пелегрини, показва Ниш. Трите партии дружно биха имали 79 от 150-те места в Народното събрание. Фицо би могъл да предложи на Пелегрини опция да се кандидатира за президент следващата година с поддръжката на SMER, счита Ниш. Надпреварата се отвори, откакто през юни известната Чапутова съобщи, че няма да се стреми към преизбиране.
Шимечка прикани за по-силно единение на Европейски Съюз в помощ на Украйна Източник: Reuters
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР