Потърсих един от най-известните български диетолози доц.д-р Светослав Ханджиев за

...
Потърсих един от най-известните български диетолози доц.д-р Светослав Ханджиев за
Коментари Харесай

Доц. Светослав Ханджиев: Важно е храната да ви носи удоволствие!

Потърсих един от най-известните български диетолози доц.д-р Светослав Ханджиев за коментар във връзка зачестилите случаи на използване на диети, взети от интернет, където ги оферират самозвани "специалисти ". Доц. Ханджиев е изпълнителен член на управлението на Европейската Академия на Науките по хранене. Ето какво сподели той за диетичните режими от интернет:

Не може не здравно лице да приказва за диети, които всъщност съставляват лековит хранителен режим. Това е закононарушение. Лекарите се образоват повече от 10 година, само че в последните години се навъдиха всевъзможни "лечители ", които четат единствено информацията в интернет, само че пък провеждат огромни свои бизнеси. Това се случва освен у нас, за жалост. Бих посъветвал всички българи, които четат вашето издание - доверявайте се единствено на медицински експерти по отношение на диетите и режима на хранене. Аз не бих си разрешил да вземем за пример да давам препоръки на ковача и обущаря по какъв начин да си правят работата.

Налагането на диети от интернет води до тежки вреди за здравето, които в следствие ни е мъчно да овладеем. Манията по "лечебно недояждане " да вземем за пример е парадокс на парадоксите. Неконвенционално хранене се предлага в извънредно тежки обстановки след интервенции да вземем за пример и то не продължава повече от ден - два, като се прави под лекарски надзор.

В интернет се популяризират доста рискови небивалици. Затова медиите би трябвало да оказват помощ в превъзмогването на този безпорядък като се опрат на лекарите и техните наставления. Знаете ли, че в последните години, с помощта на популяризираните небивалици в мрежата, България е на едно от последните места по консумация на прясно мляко. Това се дължи на акцията в нета против този артикул, който, съгласно самозвани експерти, бил нездравословен. Няма такова нещо. Средната консумация на емблематичното българско кисело мляко също е паднала, заради същите аргументи.

Децата обаче не трябва да бъдат лишавани от скотски белтъчини и други, а при съществуване на заболяване, то ние-диетолозите, вършим наставления. След 25 години дано всеки се храни както желае, само че децата не трябва да бъдат лишавани от ястия по решение на своите родители, които четат препоръки в мрежата.
Актуалните заболявания на нашето съвремие като диабет, високо кръвно, затлъстяване - всички стартират още от вътреутробното развиване на плода. Доказано е, че една бременна, в случай че не желае да има болно дете, би трябвало да внимава и да не качва повече от 15-16 кг по време на бременността.

Последен шлагер у нас е да си вършат проби, които сякаш показвали организма кои храни понася добре и кои не. Но, съгласно мен, това е повече обвързвано с печелбарство и пазарене. Продължителни проучвания и лекарско наблюдаване могат да кажат кои храни са по-добре одобрявани от даден организъм и кои не. Например доматите съдържат оксалати и от време на време не се отразяват добре на болните от бъбречни болести. За тези хора не са положителни и патладжанът, спанакът и други. Но това се случва доста рядко.

В момента ние, диетолозите, в България акцентираме на превъзпитанието. За 7-ми път в Албена организираме под патронажа на Министъра на опазването на здравето Училище за хранене на деца, родители и учители. Идват деца на 6-9-12 годишна възраст дружно с родителите и учителите си. Изнасят се беседи от експерти от София и Варна. Имаме посетители от Франция - от аналогичния център в Париж. Надеждите ни са овреме да приучаваме децата на просвета в храненето. Има три акцента в образованието - вярното хранене, вярна двигателна интензивност и сън.

През лятото е доста значимо да има доста течности на трапезата ни. Тараторът и айрянът са доста потребни, зеленчуци и плодове, също. Принципно е добре да се яде по-често и по-малки порции. Вечерята е хубаво да е в ранните часове на вечерта. Всички проблеми със сърдечно съдовата система се получават след преяждане и препиване вечерно време. Но най-важно е, храната да ви носи наслаждение!

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР