Построен като дневник, Но-Уи“ свободно преминава през пластовете на времето

...
Построен като дневник, Но-Уи“ свободно преминава през пластовете на времето
Коментари Харесай

Предложение за четене: „Но-Уи“ от от Лидия Димковска

Построен като дневник, „ Но-Уи “ свободно минава през пластовете на времето и пространството – зараждането на фашизма и неговия провал в Италия, окупацията на Хърватия, следвоенна Сицилия…

А тези конфликтни, травматични сюжети, ситуирани сред две морета – разделящи, всяко със собствен личен наследник цвят, са политическият декор, на който се разпростира историята на една огромна, устояла обич.

В младостта си хърватката баба Неделька, наричана Но-Уи, се влюбва в италиански боец и след края на Втората международна война го последва в Сицилия.

След години гибелта ѝ поставя началото на с напрежение и вълнуващо пътешестване на нейната внучка, носеща същото име. Пътуване в предишното, през личните и разказаните ѝ мемоари, стимулирано от желанието ѝ да проникне в същността на една трагична и изпълнена с превратности човешка история.

За създателя

Поет, романист и преводач, Лидия Димковска е родена в Скопие, Македония, през 1971 година. На родния си език има оповестени сборници с лирика и два романа, редактирала е антология с текстове на млади македонски поети.

Произведенията ѝ са преведени на повече от 20 езика. Дебютният ѝ разказ излиза през 2004 година със заглавие „ Скрита камера ” и също е публикуван у нас.

Димковска е притежател на редица влиятелни литературни оценки, а през 2013 година с „ Резервен живот ” печели Наградата за литература на Европейския съюз.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР