Постите са често срещана практика, било по религиозни, било по

...
Постите са често срещана практика, било по религиозни, било по
Коментари Харесай

Постно брауни с червено цвекло за Коледните пости

Постите са постоянно срещана процедура, било по религиозни, било по здравословни аргументи. При всички случаи обаче постещият би трябвало да се застрахова против недостиг на витамини и микроелементи заради бедната хранителна диета.

Това може да се реализира в огромна степен единствено с един зарзават - алено цвекло. Това кореноплодно растение с кондензиран червен цвят има доста хранителни и отлични лечебни качества. С него си осигуряваме нужните за деня витамини А, С, калций, желязо, фибри. Освен това цвеклото съдържа тиамин, рибофлавин, холин, бетаин, магнезий, фосфор, калий, мед, цинк и селен, пантотенова киселина и витамин В6.

То въздейства удобно на метаболизма, защищава устната празнина от язви и възпаления, поддържа хубавичко коса и кожа. Червено-лилавият зарзават се грижи и за сърдечното здраве, намалява кръвното налягане, понижава мускулните болки при спортуване. С него се подкрепят храносмилателните процеси. Препоръчва за филтриране на черния дроб.

Цвеклото може да се употребява в прясно положение на салати или като съставна част в зеленчукови ястия най-често. По-нетрадиционното му приложение в кулинарията е в брауни. С тази рецепта храненето през Коледните пости ще стане по-разнообразно. Ето рецептата за нетрадиционния, само че забавен сладкиш - постно брауни с алено цвекло.

Необходими артикули:

¼ кг елдено брашно;

3 лъжици какао;

1-2 лъжици брашно от алено цвекло;

50-60 грама орехи, едро натрошени;

1 водна чаша вода;

 брауни с цвекло

¼ кг кокосова захар;

100 мл олио;

1 литър и още една чаша кокосово мляко, гъсто;

1 лъжичка сода;

1 лъжичка бакпулвер.

Приготвяне:

Сухите съставки без орехите се смесват в бездънен съд и се разбъркват добре. Добавят се поредно водата, млякото и олиото при непрестанно бъркане. След това се поставят и натрошените орехови ядки.

Така получената примес се изсипва в тавичка, покрита с хартия за печене. Пече се до подготвеност за към 35-40 минути на авансово загрята фурна на 180 градуса. Готовото постно брауни с алено цвекло би трябвало да има добре завършена коричка, а консистенцията от вътрешната страна би трябвало да е въздушна, лека и мокра. След изстудяване се нарязва на обособени части.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР