Постиженията на българската наука ще бъдат представени по време на

...
Постиженията на българската наука ще бъдат представени по време на
Коментари Харесай

14 града се включват в Европейската нощ на учените

Постиженията на българската просвета ще бъдат показани по време на Европейската нощ на учените на 28 септември. Инициативата е част от плана Катрио 3, финансиран по европейска стратегия .

В плана вземат участие 21 съществени и 27 асоциирани сътрудници от цялата страна , с стратегии в 14 града, стана ясно от представянето на програмата в Българска телеграфна агенция.

Програмата обгръща ателиета, състезания, срещи с учени в проучвателен институти и университети , измежду които са СУ " Св. Климент Охридски ", Нов български университет и Тракийски университет в Стара Загора.

Основен акцент ще бъдат Европейската година на наследството и Европейската столица на спорта, а през идната година Европейска столица на културата и 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз . Проектът обгръща всички научни области от история до роботика, свързани с потреблението на огромни масиви данни, нови софтуерни услуги и приложение в областта на фабриките на бъдещето.

" Надявам се демонстрациите да привлекат млади гении към научна кариера ", сподели доцент Елисавета Гурова от Катедра Софтуерни технологии на Нов български университет.

Основната цел на програмата е да разпространява научната сфера измежду деца и студенти, само че и измежду преподаватели и родители . Всъщност учените имат едно доста значимо обвързване - да показват пред необятната общност техните научни достижения , с цел да реализиран едно по-добро схващане в обществото на приноса на техните научни резултати ", добави още Гурова.

Бюджетът на плана за две години е към 180 000 евро, разпределени сред 7 сътрудници .

Тази година Европейската нощ на учените ще сложи фокус и върху културното измерение, по тази причина огромна част от плануваните събития ще обединят науката с изкуството . За първи път ще взе участие школата " Багатур ", съхраняваща античните обичаи на траките и прабългарите.

На европейската нощ на учените място ще намерят и научно-образователни филми-портрети на хора на науката , чийто създател е проф. Иво Драганов от Нов български университет. " Сред най-важните цели на плана е да внушим повече самочувствие на нашите деца, с цел да имат повече учредения да остават в България, а не да отпътуват на открито ", акцентира проф. Драганов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР