Последният автомобил, произведен в Австралия, слезе от производствената линия на

...
Последният автомобил, произведен в Австралия, слезе от производствената линия на
Коментари Харесай

Последният австралийски автомобил излезе от фабриката

Последният автомобил, създаден в Австралия, слезе от индустриалната линия на Holden през днешния ден. Това е завършек на цяла една епоха, откакто производството стопираха и останалите марки - Ford и Toyota, предава BBC.

" Обичаме футбол, къс с месо, кенгурута и коли Holden ". Припевът от рекламата на Holden от 70-те години на предишния век споделя всичко, което би трябвало да знаем за компанията, която даде на Австралия първата всеобщо създавана в страната кола.

Holden е почнала като производител на седла преди да стартира да доставя тапицерии и корпуси. От 1931 година тя е благосъстоятелност на американската GM. След Втората международна война компанията получава поддръжката на държавното управление, което е желало да стартира произвеждане на коли в страната, което да увеличи имиджа й на международната сцена.

С раждането на първия Holden 48-215 през 1948 година стартира и огромната обич на австралийците с марката.

" Тя е това, с което пораснахме, това, което познаваме ", изяснява Джейсън Фишър от Госфордския музей за типичен коли, показвайки сбирка от остарели Holden.

" Докарали са ме от болница при раждането ми с Holden, татко ми е имал подобен, дядо ми също и по този начин нататък ", споделя той. И добавя: " Те бяха здрави коли и можеха да се оправят с температурите тук. Пустошта е много сурово място, а тези коли бяха направени да устоят ".

През 60-те и 70-те години колите Holden са били " царе на пътя ", срещайки конкуренция единствено от Ford, които също започнаха да създават автомобил в Австралия - Falcon.

През 1963 година на пазара стъпва и Toyota, само че не добива нито такава известност първоначално, нито съумява да завоюва лоялни почитатели, както останалите две марки.

До края на 80-те години Holden и Falcon остават отпред - и поради митата, които вършат създадените в чужбина коли недостъпни.

Този протекционизъм обаче в последна сметка сътвори блаженство. " Беше несъмнено, че локалната промишленост, основана зад тези бариери, ще се провали. След рухването им тя не съумея да стане конкурентна на непознати пазари. А тогава навлязоха и доста други марки на локалния пазар, а нашата промишленост не съумя да се приспособява ", споделя проф. Рой Грийн, ректор на UTS Business School в Сидни.

Загубата на пазарен дял идва незабавно, само че с мудни темпове. През 2013 година обаче, с последователното понижаване на държавните дотации, Holden към този момент не можеше да си разреши да създава коли в Австралия. Ford и Toyota към този момент бяха затворили локалните заводи, а Holden ги последва и съобщи, че ще строи колите си на открито.

Което слага на сериозен тест лоялността на доста от клиентите и бъдещето на марката.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР