Последните години, благодарение на усилията на Асен Василев, външният дълг

...
Последните години, благодарение на усилията на Асен Василев, външният дълг
Коментари Харесай

Денков контра на Борисов, брани Асен със зъби и нокти: Външният дълг продължава да спада спрямо БВП

Последните години, с помощта на напъните на Асен Василев, външният дълг на България по отношение на брутния вътрешен артикул продължава да спада. През последните две години – от 24% на 22%, тъй че финансовото министерство и държавното управление си правят работата в това отношение.
Това съобщи пред публицисти министър председателят Николай Денков, съобщи Българска телеграфна агенция.
Този външен дълг е заложен в бюджета, който е гласуван от Народното събрание. Всеки, който е взел участие в гласуването, би трябвало да знае защо става дума. Тези средства, които би трябвало да дойдат през дълга, са свързани главно със подмяна на предходен дълг, който е взет през 2014 година, преди към 10 години. Просто изтича времето, в което би трябвало да бъде заплатен. Част от него ще се употребява за финансиране на недостига, който е под 3%, уточни Денков във връзка рецензиите към фискалната политика на държавното управление, отправени от водача на ГЕРБ Бойко Борисов.
„ В това отношение финансовото министерство си прави работата “, безапелационен беше акад. Денков.
Вчера в Благоевград Борисов съобщи, че бюджетът още не е импортиран и в ГЕРБ не знаят нищо за вдишване на задължения. “Не сме съгласни. Никой не ни е питал нас. По-добре да вдигнем неприятния недостиг, в сравнение с да взимаме нов външен дълг “, сподели Борисов.
Ако е правилно това, което Асен Василев показва (планирани дефицити до 3 %, както и тегленето на нов дълг, бел. ред.), значи има по-лоша събираемост. И в случай че към това прибавим още 5-6 милиарда нов дълг, аз не съм склонен, сподели още водачът на ГЕРБ и добави, че чака Асен Василев да показа сметките на страната освен пред отрасловата комисия, само че и пред парламентарните групи, които поддържат държавното управление.
Премиерът уточни, че държавното управление продължава да извършва управническата си стратегия и изрази вяра Народното събрание да приема значимите за страната и жителите закони. Според министър-председателя опитите за разлюляване на доверието на жителите ще имат само отрицателно отражение върху опцията на кабинета да се оправя с компликациите и провокациите.
Във връзка с идните локални избори министър председателят Денков съобщи, че държавното управление поставя нужните старания за тяхната подготовка.
„ Когато се приготвят избори, постоянно има проблеми. Важното е тези проблеми да бъдат решени в точния момент. Има полемики, свързани с машините, както на всички последни избори. Това, което зависи от държавното управление, ние го вършим и оказваме помощ на Централната изборна комисия “, сподели той.
Акад. Денков не вижда директна опасност от миграционен напън по отношение на спора в Израел. България продължава да се оправя доста добре със отбраната на външната граница на Европейския съюз.
„ Трябва да сме подготвени за по-тежко развиване на бежанската вълна, само че не чакаме непосредствена такава “, означи министър председателят.
Към този миг не се постанова следващ полет на държавния аероплан за евакуация на български жители от Израел, само че страната има подготвеност да се отзове при нужда.
Той заяви, че обстановката в Израел и линията Газа ще бъде тематика на днешното изключително онлайн съвещание на Европейския съвет. България е част от общоевропейските старания за подкрепяне на всички цивилни жители в спора.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР