Последната седмица на февруари финансовите пазари започнаха да осъзнават, че

...
Последната седмица на февруари финансовите пазари започнаха да осъзнават, че
Коментари Харесай

Пазарите се готвят за скок на икономиката

Последната седмица на февруари финансовите пазари започнаха да осъзнават, че ниските лихвени проценти и символичната инфлация няма да са безконечни. Инвеститорите в облигации по света се уплашиха. Доходността по 10-годишните държавни скъпи бумаги на (ДЦК) на Съединени американски щати, може би най-важните за пазара, се повиши бързо, откакто вложителите започнаха да ги разпродават. Пазарните упования за инфлацията в Съединени американски щати се покачиха до приблизително 2.2%.

Всъщност това може да се разчита и като добра вест. Пазарните придвижвания отразяват не толкоз страха или скептицизма, колкото противоположното - предстоящото въздействие на отскока на американската стопанска система върху останалия свят. Доходността по облигациите бързо нараства от януари, когато демократите в Съединени американски щати завоюваха контрола и в Сената. Това усилва решимостта на Федералния запас да поддържа паричната си политика. Скокът в доходността на американските облигации явно плаши фондовия пазар, само че отразява прогнозите за сериозен растеж на американския Брутният вътрешен продукт тази година, достигащи до 6% тази година. Ефект от това е и смяната на фондовите пазари - през последните дни има ликвидация на софтуерни акции и ориентиране на капиталите към циклични промишлености като превоз, туризъм, първокласни артикули. Златото също е обект на разпродажби поради позитивните упования.
Важността на облигационния пазар
Пазарът на облигации е доста значим за действителната стопанска система, тъй като дефинира пазарните лихви по дълготрайните заеми. Централните банки смъкват краткосрочните лихви, само че инфлационните упования са тези, които оказват огромно въздействие върху дълготрайната рента. Когато вложителите са обезпокоени за стопанската система и бъдещето, те купуват облигации и продават рискови активи като акции. Доходността пък е функционалност сред лихвата и цената на облигацията - колкото по-висока е цената, толкоз по-ниска е доходността и назад.

Затова и 10-годишните американски облигации са барометър за апетита за риск на пазарите и на икономическото доверие в по-широк проект. В момента с възстановяване на икономическите вероятности цените на бондовете стартират да падат и доходността още веднъж стартира да пораства. На процедура цените на облигациите са антициклични през множеството време. Тази характерност ги прави доста привлекателни за диверсификация по отношение на акциите, чиито цени са проциклични, движейки се нагоре и надолу в тандем с икономическия цикъл.

Покачването на доходността на облигациите значи покачване на пазарните лихвени проценти по корпоративни и потребителски заеми, както и по ипотеките. " Промяната не е огромна, само че е значима посоката. Това тормози вложителите, тъй като по-високите лихви доста бързо ще натежат върху задлъжнялата щатска стопанска система и ще забавят растежа ѝ, изяснява за " Капитал " Цветослав Цачев, основен капиталов съветник в " Елана трейдинг ".

От дълго време се приказва за надзор на кривата на доходността от Федералния запас. Това значи той да купува дълготрайни бумаги да вземем за пример с падеж след 5 или 10 години и по този начин да резервира ниска доходността по тях. По този метод няма да има повишаване на лихвите и в цялата стопанска система. Досега централната банка на Съединени американски щати нямаше потребност да управлява кривата на доходността в долния ѝ край, тъй като доходността на 10-годишните бумаги беше под 1%. Но се появиха упованията за инфлация и дълготрайните бумаги започнаха да се разпродават. Пазарът подсказва, че ще има стопански напредък в Съединени американски щати, само че той ще бъде съпроводен с по-висока инфлация.
Капитал - брой 10
В сегашната обстановка доходността на ДЦК нараства с всяко позитивно развиване на процеса по имунизиране и понижаване на инфектираните с ковид в Съединени американски щати. Когато това се съчетае с по-мощния фискален тласък и възстановяващата се американска стопанска система, доходността може да се изстреля, считат анализатори.

Джим Карън от Morgan Stanley Investment Management съобщи, че скоростта на повишаване на доходността безпокои пазара, защото консенсусното мнение беше, че тази по 10-годишните облигации ще доближи 1.5% до края на годината (нивото към този момент беше надминато). Очаквано спадът в цените на американските ДЦК продължава да тежи на международните дългови пазари - австралийските и новозеландските бумаги поеха главната тежест при продажбите в края на февруари.
Председателят на Фед Джером Пауъл към този момент мъчно убеждава вложителите, че централната банка ще държи под надзор възходящата рентабилност на облигациите и инфлацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР