Последен шанс за спасяването на белия северен носорог. Учени успяха

...
Последен шанс за спасяването на белия северен носорог. Учени успяха
Коментари Харесай

Учени оплодиха яйцеклетки на единствените бели северни носорози

Последен късмет за спасяването на белия северен носорог. Учени съумяха да оплодят в лаборатория яйцеклетки на двата екземпляра, останали на Земята. Подвидът се счита за липсващ в природата, тъй като последният мъжки образец умря през предходната година, оповестява NOVA. Наджин и Фату са двата последни живи екземпляра от бял северен носорог на планетата. " Още преди 10 години започнахме да изследваме плодовитостта на мъжки северни носорози и замразихме семенна течност от пет мъжки екземпляра ", сподели Робърт Хермес от Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research.

Сега това е единственият метод да се оплодят женските. Двете не са в положение да износят бебе. " Ако се получат ембриони от това оплождане на яйцеклетките, тези ембриони ще би трябвало да бъдат износени от различен подвид - южният бял носорог ", сподели още Хермес.

Така учените като Робърт Хермес ще разчитат на сурогатна майка. И защото бремеността трае 16 месеца, първото бебе северен носорог се чака в най-хубавия случай след две години. " Човекът е виновен за измирането на типовете, и то с темпове, които не са виждани до момента. И динозаврите са изчезнали от лицето на Земята, само че през доста по-продължителен интервал от време. Затова в този момент още веднъж индивидът носи отговорност да понижи темпото на този развой.

Северният бял носорог е подвид на белия носорог, какъвто е Чико в зоологическата градина в София. В дивата природа има останали към 20 000 екземпляра. Затова природозащитният му статус му е " съвсем заплашен ". " Всички типове носорози по света са застрашени от изгубване. Вярва се, че елементи от рога на носорог, стрити на прахуляк, имат някакви чудодейни лечебни свойства ", съобщи Катерина Зарева от Зоологическата градина в София.

Научни доказателства за това няма, само че все пак бракониерите не престават да избиват животните.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР